Seminaari: Kestävästi pellolta pöytään Maarianhaminassa

Perjantai 8.10.2021 klo 9.00 –  17.00

maa- ja metsätalousministeriö

Seminaari: Kestävästi pellolta pöytään Maarianhaminassa

Pohjoismainen ruoka-alan vastuullisuutta monipuolisesti käsittelevä seminaari on osa Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuusvuoden ohjelmaa. Seminaari järjestetään yhteistyössä Högskolan på Ålandin kanssa Artesaaniruoka 2021 –tapahtuman yhteydessä perjantaina 8.10.2021 klo 9-17. Seminaari on maksuton, mutta ilmoittautuminen on tarpeen. Seminaari toteutetaan hybriditapahtumana – sitä voi seurata suoraan linkin kautta ja myös jälkikäteen Youtube-videolta.

Tervetuloa saamaan uutta tietoa, ajankohtaisia näkemyksiä ja näkökulmia johtavilta kestävän kehityksen asiantuntijoilta!

Seminaari on avoin yleisölle ja suunnattu erityisesti yrittäjille, jotka harjoittavat käsityömäistä ruoan jalostustoimintaa, maaseudun elintarvikealan yrittäjille, opiskelijoille ja muille alan toimijoille.

Aika: Perjantai 8.10.2021 klo 9.00 – 17.00

Paikka: Alandica Kultur & Kongress, Strandgatan 35

Ilmoittautuminen:  Ilmoittaudu tästä tilaisuuteen Ahvenanmaalla Ilmoittautuminen päättyy 26.9.

Seminaariohjelma aukeaa tästä.

Linkki seminaariin. (Lähetys YouTubessa alkaa klo 10)

Seminaari “Kestävästi pellolta pöytään” järjestetään osana Suomen puheenjohtajakautta Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2021. Seminaarin teema on kestävyys. 

Seminaarin lopuksi esitellään menossa olevaa pohjoismaista keittiömanifestityötä. Vuonna 2004 laadittu manifesti on Pohjoismaiden ministerineuvoston Ny nordisk mat –ohjelman strateginen perusta. Manifestia tuoreutetaan parhaillaan niin, että ruoka-alan vastuullisuuden eri elementit ovat siinä mukana entistä vahvemmin.

Seminaarissa käsitellään useita näkökulmia, jotka edistävät uusien, kestävään tulevaisuuteen liittyvien arvoketjujen kehittymistä. Seminaaria johtaa Lotta Nummelin.
 

Hyvä tietää:

  • Kestävästi pellolta pöytään -seminaari on avoin yleisölle.
  • Seminaari on maksuton, mutta haluamme osallistujien ilmoittautuvan ennakkoon.
  • Seminaarin aikana ei järjestetä yhteistä lounasta. Tuemme paikallisia ravintoloita, joissa on axgan -menu tai menu, josta valita oman mielensä mukaan.
  • Luennot on tallennettu etukäteen. 
  • Seminaari toteutetaan hybridinä eli paikan päällä ja etänä. Tapahtuma tallennetaan, joten voit seurata sitä suorana lähetyksenä tai myöhemmin. Suoraa lähetystä voi seurata linkin kautta.
  • Luennot pidetään ruotsiksi. Jokaisen luennon jälkeen esitetään tiivistelmä luennosta suomeksi. 

Lisätiedot: Seija Ahonen-Siivola, etunimi.sukunimi@gov.fi, puh. 0295 162173

Ohjelma

10-10.45 Kriisien vaikutus ihmisten ruokailutottumuksiin - Menneisyyden oppeja koronan jälkeiseen aikaan
Luennoitsija: Richard Tellström, ruokakulttuurin ja ateriahistorian asiantuntija

11-11.45 Elintarvikeketju – 2020-luvun uusi kasvumoottori
Luennoitsija: Marie Gidlund, Sweden Food Arenan toiminnanjohtaja

11.45-13.15 Lounastauko

13.15-14 Kestävä elintarvikeala, jolla on yhteys ympäristöön ja terveyteen
Luennoitsija: Sara Jervfors, projektipäällikkö, MatLust

Klo 14-14.25 Kahvitauko

14.25- 15.10 Kuinka elintarvikejärjestelmästä voi tulla kestävämpi vähentämällä ruokahävikkiä
Luennoitsija: Mattias Eriksson, SLU: n tutkija

15.25-16.10 Hiilivarastointi ja kestävä elintarviketuotanto maataloudessa - rakenna kestäviä yrityksiä
Luennoitsija: Anne Antman, Carbon Action Svenskfinland -projektipäällikkö

16.20 -16.35 Ruokamatkailun kehittäminen kestäväksi alueeksi
Luennoitsija: Niko Micklin, Visit Ålandin viestintä- ja myyntipäällikkö ja MatÅland 2022 -projektipäällikkö

16.35 -16.50 EPIG-projketi
Luennoitsija: Erika Gustafsson, projektipäällikkö Educating Professionals on Islands in GastroTourism (EPIG)

16.50-17.00 Loppupuhe
Bettina Lindfors, Ny Nordisk Mat (Uusi pohjoismainen ruoka) -projektipäällikkö
Seminaari päätetään yhdistämällä kestävät ruokajärjestelmät ja artesaaniruoka laajempaan,
pohjoismaiseen yhteiskuntakontekstiin. Lisäksi tutustutaan pohjoismaisen keittiömanifestin
tuoreuttamiseen, jossa on tavoitteena kehittää strategisesti Pohjoismaat kestäväksi
gastronomiseksi alueeksi sekä alueellisesti että kansainvälisesti.

 

Kohderyhmät: julkinen hallinto, kunnat, media, kansalaiset, valtionhallinto, yliopistot ja korkeakoulut, yritykset, järjestöt ja yhteisöt