Nimisuojapäivä

Tiistai 4.6.2024 klo 12.00 –  16.00

maa- ja metsätalousministeriö

Nimisuojapäivä

Jos tuotteellasi on tarina, mikset kertoisi sitä koko Euroopalle! Tervetuloa nimisuojapäivään 4.6. klo 12-16 kuulemaan maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojasta. Nimisuoja on EU:n lisäarvoa tuova laatujärjestelmä.

Tapahtumapaikka: Haaga-Helian ammattikorkeakoulun Valopiha
Pajuniityntie 11, 00320 Helsinki

Tapahtumassa perehdytään seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä nimisuojattuja tuotteita meillä jo Suomessa on ja mille tuotteille ollaan seuraavaksi hakemassa rekisteröintiä?
  • Mistä näitä tuotteita saa ja miten niitä voi ja kannattaa hyödyntää esim. ruokamatkailussa, ravintoloissa, kaupassa ja viennissä?
  • Mitä konkreettista lisäarvoa EU:n nimisuojasta on tuotteille ja niitä valmistaville yrityksille?
  • Miten pärjäämme verrattuna muihin EU-maihin?

Saamme näihin kysymyksiin näkemyksiä muun muassa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahilta, EU-komissiolta, Ruokavirastolta, muista jäsenmaista, tuottajilta sekä brändäyksen asiantuntijoilta.

Tapahtumassa Suomen kokkimaajoukkueen jäsenet maistattavat suomalaisista nimisuojatuotteista tehtyjä herkullisia suupaloja ja yritykset esittelevät omia nimisuojatuotteitaan.

Tapahtuman järjestävät maa- ja metsätalousministeriö ja Ruokavirasto, yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutin Erityiseksi todettu -hankkeen ja Haaga-Helian Hungry for Finland LAB:in hankkeiden kanssa

Ilmoittautumiset ti 28.5. klo 16 mennessä tästä.

Lapin Puikula, Lapin Poron liha, Lapin Poron kuivaliha, Lapin Poron kylmäsavuliha, Kitkan viisas, Kainuun rönttönen, Puruveden muikku, Aitoa saunapalvikinkku, Suonenjoen mansikka, Sahti, Kalakukko, Karjalanpiirakka, Suomalaista Marja/Hedelmälikööri ja Suomalaista vodka ovat kaikki EU:n nimisuojajärjestelmän suojaamia nimisuojatuotteita, siinä missä muiden EU-maiden tuotteista esimerkiksi ”Parmigiano Reggiano” (Parmesaanijuusto, Italia), ”Prosciutto di Parma” (Parman kinkku, Italia), ”Feta” -juusto (Kreikka), ”Roquefort” -juusto (Ranska), ”Jamón de Serón” (Serónin kinkku, Espanja), ”Mozzarella Tradizionale” -juusto (Italia) Champagne (shamppanja, Ranska) tai ”Falukorv” (Faluninmakkara, Ruotsi).

Kuvassa on Kainuun rönttönen. Kuvan lähde aitojamakuja.fi, kuvaaja Julia Kivelä