Venäjän hyökkäys Ukrainaan
Venäjä käynnisti 24. helmikuuta hyökkäyksen Ukrainaa vastaan. Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän Ukrainassa aloittamat sotilaalliset toimet ja tukee Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia, itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta.
Valtioneuvosto seuraa tilanteen kehittymistä ja kokonaiskuvaa. Maa- ja metsätalousministeriö seuraa tilannetta omien vastuualueidensa näkökulmasta.
Tutustu myös
Työvoima- ja elinkeinoministeriö
Sisäasianhallinnon toiminta Ukrainan kriisissä
Avun tarjoaminen ukrainalaisille
EU:n rajoittavat toimenpiteet Ukrainan kriisin johdosta
Maa- ja metsätalousministeriö: Koronavirus
-
Irtisanomissuojaa selvitettiin tarkoin valmisteluvaiheessa. Selvittelyn jälkeen työllisyyden edistämisen ministerityöryhmä linjasi, ettei uudistuksessa tulla käyttämään irtisanomissuojaa. Voimassa olevassa valtion virkamieslaissa on jo säädetty, että luovutuksensaaja eli uusi työnantaja ei saa irtisanoa palvelussuhdetta pelkästään liikkeenluovutuksen perusteella.
-
Ruokaviraston ohjeita:
Mitä tarkoitetaan maatilakytkentäisellä yritystoiminnalla?
Maatilakytkentäinen yritystoiminta on yritystoimintaa, jota harjoitetaan maatilan yhteydessä maatalouden kanssa samassa verotusyksikössä saman y-tunnuksen alla. Tällöin maatilakytkentäinen yritystoiminta on maatilatalouden tuloverolain alaista, paitsi tapauksissa, joissa maatila on yhtiöitetty.
Mitä tarkoitetaan maataloustuotteiden jalostusta ja kaupan pitämistä harjoittavalla mikroyrityksellä?
Yritys jalostaa mitä tahansa maataloustuotteiksi määriteltyjä tuotteita (lukuun ottamatta kalataloustuotteet) siten, että tuotteet ovat edelleen maataloustuotteita. Yritys voi myös myydä maataloustuotteita (kaupanpitäminen) niin, että tuotteiden olomuoto ei muutu.
Jos yritys sekä jalostaa maataloustuotteita että valmistaa pitemmälle jalostettuja elintarvikkeita, niin yrityksen katsotaan kuuluvan tuen piiriin, jos pääosa eli yli puolet sen myyntitulosta koostuu maataloustuotteista.
Mitä tarkoitetaan maataloustuotteella?
EU:n lainsäädännössä maataloustuotteet on lueteltu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimus) liitteessä I (ns. Annex I -liitteen mukaiset maataloustuotteet). Annex I -lista
Maataloustuotteita ovat esimerkiksi:- teurastamotuotteet ja lihavalmisteet (kypsennetty, suolattu, savustettu jne.)
- meijerituotteet maidosta; voi, juusto, jogurtti jne.
- kananmunat ja munavalmisteet
- hedelmät, marjat, vihannekset ja sienet sekä näistä valmistetut tuotteet
- myllytuotteet
- käymistietä hedelmistä tai marjoista valmistetut juomat (viini, siideri, sima)
- lemmikkieläinten ruuat
- rehut ja rehuseokset.
Annex I -liitteen numerokoodit perustuvat tullitoiminnassa käytettävään Euroopan yhteisön yhdistettyyn nimikkeistöön, josta käytetään lyhennettä CN-nimikkeistö (Combined Nomenclature).
Tuotteiden kuuluminen maataloustuotteiksi voidaan selvittää vertaamalla Annex I -liitteen koodeja tarkempiin CN-koodeihin. Tässä on huomattava, että pääryhmien koodit ovat saattaneet muuttua, joten on aina verrattava myös otsikkotekstejä.
Lisätietoa CN-nimikkeistöstä Tullin sivuilla
Mitkä tuotteet eivät ole maataloustuotteita?
Maataloustuotteista pidemmälle jalostetut elintarvikkeet eivät ole enää maataloustuotteita. Tässä ei kuitenkaan jalostusaste ole aina ratkaiseva. Pidemmälle jalostettua maataloustuotteet eivät ole SEUT-sopimuksen liitteen I (Annex I) mukaisia tuotteita.
Tällaisia ei-maataloustuotteiksi luettavia elintarvikkeita ovat:
- leipomotuotteet, myslit, makaronit
- suklaa, kaakaomassa, makeiset, purukumi
- jäätelö
- keitot ja kastikkeet
- olut, väkevät alkoholijuomat, juomasekoitukset
- muut juomat lukuun ottamatta hedelmä- ja marjamehuja.
Minkä kokoinen yritys voi saada maaseudun yritysten väliaikaista tukea?
Maataloustuotteiden jalostamista ja myyntiä harjoittava mikroyritys yritys voi työllistää alle 10 henkilöä ja sen liikevaihto tai tase voi olla enintään 2 miljoonaa euroa. Yrityksen on annettava toimeentulo yrittäjälle tai vähintään yhdelle työntekijälle.
Maatilakytkentäisen yritystoiminnan vuosittainen liikevaihto tulee olla vähintään 10 000 euroa. Yläkokorajaa ei ole asetettu.
Voiko pienpanimo saada väliaikaista tukea?
Olut ei ole Annex I -liitteessä mainittu maataloustuote, joten pienpanimo ei voi saada väliaikaista tukea.
Voiko lomamökkien vuokraaja saada väliaikaista tukea?
Jos maatilakytkentäisenä yritystoimintana harjoitetaan lomamökkien vuokrausta, josta kertyy vuokratuloja vähintään 10 000 euroa vuodessa ja lomamökeistä saatavat tulot ovat merkittävä osa (vähintään 20 %) maatilayrityksen kokonaistuloista, niin tukea voitaisiin myöntää.
Voiko juustola saada väliaikaista tukea?
Juustola voi saada tukea.
Voiko marjatila saada väliaikaista tukea?
Marjatila voisi saada tukea vain, jos marjoja myydään erillisessä tätä tarkoitusta varten olevassa myyntitilassa. Tällöin tuen piiriin lasketaan vain kyseinen marjojen vähittäismyynti, ei muita marjatilan toimintoja. Marjatilojen osalta ei tässä vaiheessa vielä tiedetä, vaikuttaako koronavirus kesän yritystoimintaan, joten tukea voisi hakea vasta satokauden jälkeen.
Voiko metsätaloutta harjoittava yritys saada tukea?
Tukea ei voida myöntää ainoastaan metsätaloutta harjoittavalle yritykselle. Kun tuen hakija harjoittaa maatalouden lisäksi metsätaloutta ja avustuksen kohteena oleva yritystoiminta on muuta kuin maa- ja metsätalouden alkutuotantoa, niin tukea voitaisiin myöntää.
Voiko metsäkone- tai hakeyritys saada väliaikaista tukea?
Jos maatilakytkentäisenä yritystoimintana harjoitetaan metsätalouden palvelutoimintaa, kuten metsäkoneurakointia tai hakeyrittäjyyttä, josta kertyy tuloja vähintään 10 000 euroa vuodessa ja saatavat tulot ovat merkittävä osa (vähintään 20 %) maatilayrityksen kokonaistuloista, niin tukea voitaisiin myöntää.
Voiko hevosalan yrittäjä saada väliaikaista tukea?
Jos maatilakytkentäisenä yritystoimintana harjoitetaan hevosalan palvelutoimintaa, kuten ravitallit, hoitohevostallit, ratsutilat, hevosterapia, josta kertyy tuloja vähintään 10 000 euroa vuodessa ja saatavat tulot ovat merkittävä osa (vähintään 20 %) maatilayrityksen kokonaistuloista, niin tukea voitaisiin myöntää.
Voiko liha-alan yritys saada väliaikaista tukea?
Liha-alan yritys voi saada tukea, sillä lihatuotteet ovat maataloustuotteita.
Voiko maatalouden alkutuotannon yritys saada väliaikaista tukea?
Maatalouden alkutuotannossa toimiva yritys voi hakea maatalouden alkutuotannon väliaikaista tukea.
Voiko kalatalouden yritys saada väliaikaista tukea?
Kalataloutta ei voida tukea. Kalatalouden yritys voi hakea erillistä kalatalouden yritysten väliaikaista tukea.
Voiko turkistuottaja saada väliaikaista tukea?
Turkiseläinten kasvatusta ei voida tukea. Turkistarha voi hakea alkutuotannon väliaikaista tukea. Lisäksi Finnvera voi rahoittaa turkistaloutta. Lisätietoa: www.finnvera.fi
Voiko esimerkiksi taksi-, kuorma-auto- tai kaivinkoneyrittäjyyteen saada maaseudun yritysten väliaikaista tukea?
Jos maatila harjoittaa esimerkiksi taksi-, kuorma-auto-, kaivinkone tms. yrittäjyyttä maatilan Y-tunnuksen alla, niin maatila voi hakea väliaikaista tukea. Yrittäjyyden ei siis tarvitse olla maatalouden toimialaan liittyvää yrittäjyyttä.
Jos taas maatila on harjoittaa taksiliikennettä niin, että taksiliikenne on erotettu erilliseksi yritykseksi maataloudesta (maatilalla ja taksiliikenteellä erilliset Y-tunnukset), niin silloin MMM:n väliaikaista tukea ei voi saada. Tällöin taksiliikennettä harjoitetaan erillisessä yrityksessä, joka voi hakea muita tukia, jos vain tukiehdot täyttyvät.
Voiko yritys, joka myy erikoiskahveja, teelajikkeita ja näiden valmistukseen käytettäviä tuotteita sekä suklaita hakea maaseudun yritysten väliaikaista tukea?
Kahvi ja tee ovat maataloustuotteita. Suklaa ei ole enää maataloustuote vaan se on jo pidemmälle jalostettu elintarvike. Jos pääosa liikevaihdosta/myynnistä koostuu kahvista ja teestä, niin hakemus kannattaa jättää.
Voiko maatilakytkentäinen metsäyrittäjä saada maaseudun yritysten väliaikaista tukea?
Voi saada.
Meillä on maatilamatkailuyritys, jonka varauskirja tyhjeni täysin koronan vuoksi. Kuuluuko tämä tuen piiriin?
Jos maatilamatkailua harjoitetaan maatilakytkentäisenä, siis saman y-tunnuksen alla kuin maataloutta, se kuuluu tuen piiriin.
Entä taimitarhat?Taimitarhat kuuluvat alkutuotannon väliaikaisen tuen piiriin.
Voiko leipomotuotteita valmistava yritys saada tukea?
Jos leipomotoimintaa harjoitetaan maatilan yhteydessä, siihen voidaan myöntää tukea. Itsenäisenä yrityksenä leipomo ei voi saada maaseutuyritysten väliaikaista tukea.
Voiko yritys hakea sekä maaseudun yritysten väliaikaista tukea että alkutuotannon väliaikaista tukea yhtäaikaisesti?
Molempia tukia ei voida myöntää samalle maatilalle/yritykselle. On siis valittava merkittävämpi tuotannonhaara.
Voiko yritystoimintaa harjoittava eläkeläinen saada väliaikaista tukea?
Voi saada.
Voiko saada väliaikaista tukea, vaikka olisi jo saanut jotain tukea koronaviruspandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiin?
Voit saada maaseudun yritysten väliaikaista tukea, vaikka olisit saanut Business Finlandin tai ELY-keskuksen myöntämää poikkeusrahoitusta kehittämiseen. Myöskään kunnan myöntämä yksinyrittäjän tuki ei estä väliaikaisen tuen saamista, mutta yksinyrittäjän tuki vähennetään väliaikaisen tuen määrästä.
Päivitetty 19.3.2021 klo 8.01 -
Ruokaviraston ohjeita:
Voiko väliaikaista tukea käyttää kiinteistön vuokrakuluihin?
Kyllä voi. Vuokrakuluja voi esittää korvattavaksi enintään kuuden kuukauden ajalta 16.3.2020 alkaen.
Voiko väliaikaista tukea käyttää palkkakuluihin?
Väliaikaista tukea voidaan käyttää yritystoiminnan jatkumisella välttämättömiin palkkakustannuksiin 16.3.2020 alkaen enintään 6 kuukauden ajalle. Palkkakustannuksiksi hyväksytään enintään 2000 euron kuukausipalkka ja tästä 30 prosentin palkan sivukulut.
Onko väliaikainen tuki tarkoitettu yrityksen investointeihin?
Et voi saada avustusta investointeihin, joka on tarkoitettu yrityksen kehittämiseen sekä normaalioloissa että poikkeustilanteessa.
Aineellisiin ja aineettomiin investointeihin voit hakea erikseen maaseudun yritysrahoitusta, joka on tarkoitettu yrityksen kehittämiseen sekä normaalioloissa että poikkeustilanteessa. Lisäksi on mahdollista hakea yrityksen perustamistukea yrityksen perustamiseen tai yritystoiminnan uudelleen suuntaamiseen. Tuki investointeihin EU:n osaksi rahoittamaa ja se myönnetään Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 (maaseutuohjelma). Maaseutuohjelman mukaisista tuista saat lisätietoa oman alueesi ELY-keskuksesta tai alueellasi toimivasta Leader-toimintaryhmästä.
Voiko hyväksyttäviin kustannuksiin sisällyttää korkotukilainojen lyhennykset sekä korot?
Investointeihin kohdistuneiden lainojen korot ovat tukikelpoisia menoja, enintään puolet koko vuoden koroista. Korot ovat tukikelpoisia riippumatta siitä, mihin aikaan ne maksetaan. Lyhennykset sen sijaan eivät ole tukikelpoisia, sillä ne rinnastetaan investointimenoihin.
Vuokrat toimintatiloista ovat hyväksyttäviä kustannuksia, mutta ovatko kiinteistöjen ylläpitomenot?Kiinteistöjen kiinteät ylläpitomenot ovat hyväksyttäviä enintään kuuden kuukauden jaksolta, siis käytännössä esimerkiksi enintään puolet vuoden kiinteistöverosta.
Ovatko esimerkiksi kuljetusauton osamaksukulut hyväksyttäviä kustannuksia?
Eivät ole, sillä ne katsotaan investoinniksi.
Ovatko eläinten ruokintamenot tukikelpoisia?
Teuraseläinten ruokintamenot katsotaan tuotantopanosten hankintamenoiksi. Ne eivät ole tukikelpoisia.
Palvelukäytössä olevien eläinten (hevoset, rekikoirat, vetoporot) ruokinta- ja muita ylläpitokustannuksia voidaan hyväksyä tuen piiriin, koska ne on pidettävä hengissä, vaikka niiden palveluita ei tarvita.
Meillä on maatalouden varastohalli, josta saamme vuokratuloja varaston vuokraamisesta ja varastopalvelusta, toiminta on maatalousyhtymän y-tunnuksen alla. Nyt eivät kaikki ole pystyneet maksamaan vuokraa ajallaan ja olemme antaneet maksuaikaa sekä jotkut asiakkaat ovat joutuneet lopettamaan varastohallin vuokraus- ja varastopalvelunsa kokonaan. Voiko näistä saamattomista vuokra- ja varastopalveluista saada tukea?
Tukea ei voida myöntää maksamattomiin vuokrien tai muiden saamatta jääneisiin tulojen perusteella. Tukea voitaisiin myöntää varastohallin ym. toiminnan kiinteisiin kustannuksiin.
Käytän työssä koneurakoitsijaa. Voiko nämä kulut laittaa koronakorvaukseen ja voiko tukea käyttää siihen?
Koneurakoitsijan käytöstä aiheutuvia tuotannon kuluja ei voi käyttää tuen perusteena.
-
Ruokaviraston ohjeita:
Miten väliaikaista tukea haetaan?
Hae avustusta Hyrrä-asiointipalvelussa (https://hyrra.ruokavirasto.fi). Kirjaudu Hyrrään pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla (HST-kortti).Tarkemmat tiedot tuen hakemisesta
Milloin väliaikaisten tukien haku päättyy?
Maaseudun yritysten väliaikaista tukea jatketaan kesäkuulle. Tuen ala- ja ylärajat muuttuvat 31.12.2020 alkaen. MMM:n tiedote 17.12.2020.Voiko hakemukseen tehdä vielä muutoksia, vaikka on jo ehtinyt lähettää hakemuksen asiointipalvelussa?
Jos haluat itse täydentää hakemustasi ennen päätöksentekoa, ota yhteyttä hakemuksen käsittelijään ELY-keskuksessa ja pyydä palauttamaan hakemus täydennettäväksi. ELY-keskusten yhteystiedot voit hakea kotipaikkakuntasi perusteella
Miltä ajalta kustannuksia voi esittää hakemuksessa?
Menot ovat hyväksyttäviä enintään kuuden kuukauden pituiselta ajanjaksolta, joka on alkanut aikaisintaan 16.3.2020.
Milloin väliaikainen tuki maksetaan?
ELY-keskus käsittelee hakemukset saapumisjärjestyksessä. Tuki maksetaan muutaman päivän kuluessa siitä, kun ELY-keskus on tehnyt tuesta myöntöpäätöksen.
Mitä ovat de minimis -tuet ja miksi niistä pitää esittää tiedot hakemuksessa?
De minimis -tuki (vähämerkityksinen tuki) tarkoittaa julkista yritystukea, jonka määrän Euroopan Unioni on tulkinnut niin vähäiseksi, ettei se vääristä kilpailua tai vaikuta EU-jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. De minimis -tukia ovat sellaiset Ely-keskusten, Finnveran, Business Finlandin, kuntien tai muun julkisen tahon myöntämät tuet, joissa tukipäätöksessä on kerrottu tuen olevan de minimis -tukea.
Yritys voi saada de minimis -tukia korkeintaan 200 000 euroa kolmen peräkkäisen verovuoden kuluessa. Tässä tukihaussa merkityksellisiä ovat siis vuosina 2018, 2019 ja 2020 myönnetyt de minimis -tuet. Tätä vanhempia tukia ei huomioida. Maantiekuljetusten alalla toimivalle yritykselle de minimis -tukea voi olla enintään 100 000 euroa. Yrityksen tulee itse huolehtia, että eri päätöksillä myönnettyjen de minimis -tukien yhteenlaskettu määrä ei ylitä sallittua maksimäärää. Lisätietoa de minimis -tuesta
Tuleeko hakemukseen liittää kuitit kustannuksista, joiden perusteella tukea haetaan?
Kuitteja hakemukselle tai maksun perusteeksi ei tarvita, mutta tuen perusteena olevien kulujen tulee perustua todellisiin kustannuksiin. Tuki maksetaan heti päätöksen jälkeen ennakkona.
Päivitetty 19.3.2021 klo 7.43maa- ja metsätalousministeriö
-
Ruokaviraston ohjeita:
Tukeen oikeutetut yritykset
Kenelle alkutuotannon väliaikainen tuki on tarkoitettu?
Tuki on tarkoitettu maatalouden alkutuotannon tuotteita tuottaville yrityksille, jotka ovat kohdannut ongelmia markkinoilla covid-19-pandemian vuoksi. Tuki on suunnattu niille, joiden markkinat ovat hiipuneet tai loppuneet kokonaan koronaviruspandemian takia, eikä korvaavia ole löytynyt. Tukea voivat hakea esimerkiksi pitkälle erikoistuneet maatilat, jotka ovat toimittaneet kasvi- tai eläintuotteita suoraan ravintoloihin, mutta niiden markkinointi muutoin on vaikeaa. Tuki ei ole rajattu pelkästään syötäviin tuotteisiin, myös koristekasvit, turkikset ja muut alkutuotannon tuotteet kuuluvat tuen piiriin. Kalataloudella on oma tukijärjestelmänsä eikä metsätalouden tuotteet kuulu maatalouden alkutuotantoon.
Voinko hakea tukea uudestaan, vaikka sain jo kesällä maatalouden alkutuotannon tukea?
Kyllä voit hakea. Tuen yläraja on nyt korkeampi ja toisaalta alaraja alempi, joten tukea voi hakea uudestaan. Saamasi aikaisempi tuki vähennetään uudesta mahdollisesti myönnettävästä tuesta.
Miksi alkutuotannon väliaikaista tukea maksetaan?
Koronaviruspandemian vuoksi monilla erityisesti pitkälle erikoistuneilla maatiloilla, joilla on suoramyyntiä tai toimituksia suurkeittiöille, on ollut menekkiongelmia, kun ravintolat ovat olleet kiinni. Muissa tukijärjestelmissä alkutuotannon yritykset on rajattu ulkopuolelle, mutta tämä tuki estää alkutuotantoon liittyvien yritysten väliinputoamista ja pyrkii lievittämään yritysten maksuvalmiusongelmia.
Millä oikeusperusteella alkutuotannon väliaikaista tukea maksetaan?
Tuen peruste on EU-komission väliaikaiset puitteet valtiontuesta koronakriisin takia. Tukea maksetaan valtionavustuslain perusteella, jonka nojalla MMM on antanut asetuksen tuesta ja tuki myönnetään valtion talousarviossa tähän tarkoitukseen varatun määrärahan puitteissa. Ruokavirasto toimeenpanee tuen haun ja maksaa tuen.
Voinko saada tätä tukea, jos minulta puuttuu työntekijät kesän mansikanpoimintoihin?
Tuki on tarkoitettu niille, joilla on ongelmia tuotteiden markkinoiden kanssa koronaviruspandemian ja sen seurauksena asetettujen rajoitusten vuoksi. Tukea ei ole räätälöity paikkaamaan esimerkiksi ulkomaisen tai kotimaisen työvoiman puuttumista johtuvia tappioita. Riippuu siis siitä, onko tuotteen markkinointi tai toimitukset estyneet ja onko siitä syntyviä tappioita osoitettavissa tuen maksun perusteeksi.
Voiko turkistarha hakea tätä tukea?
Voi hakea. Turkikset ja elävät eläimet ovat alkutuotantoon luettavia. ELY-keskus arvioi, täyttyvätkö tuen edellytykset.
Kasvatan villasikoja sekä tarhaan mehiläisiä. Voinko hakea tukea?
Voit hakea. ELY-keskus arvioi hakemuksesi perusteella, oletko oikeutettu saamaan tukea.
Entä taimitarhat?
Taimitarhat kuuluvat alkutuotannon väliaikaisen tuen piiriin.
Olen metsänomistaja, voinko hakea tukea?
Metsätalous ei ole maatalouden alkutuotantoa, joten metsätalous ei oikeuta tähän tukeen. Taimitarhat puolestaan ovat maatalouden alkutuotantoa vaikka niissä metsäpuita kasvatettaisiinkin. ELY-keskus arvioi, täyttyvätkö tuen edellytykset.
Voinko saada maatalouden alkutuotannon ja maaseudun yritysten väliaikaista tukea yhtä aikaa?
Ei. Voit saada jompaakumpaa, jos ELY-keskus sitä myöntää.
Voiko Ahvenanmaalla sijaitseva maatila, jolla on suoramyyntiä ravintoloille ja jonka kysyntä on pienentynyt, hakea tukea?
Kyllä. Hakemuksen käsittelee Varsinais-Suomen ELY-keskus.
Alkutuotannon tuessa liikevaihdon vähimmäismäärä. Onko 10 000 e kuten maaseutuyritysten tuessa?
Alkutuotannon tuessa noudatetaan samaa vuosittaisen liikevaihdon vähimmäismäärää 10 000 euroa.
Voiko yritystoimintaa harjoittava eläkeläinen saada väliaikaista tukea?
Voi saada.Voiko saada väliaikaista tukea, vaikka olisi jo saanut jotain tukea koronaviruspandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiin?
Voit saada maaseudun yritysten väliaikaista tukea, vaikka olisit saanut Business Finlandin tai ELY-keskuksen myöntämää poikkeusrahoitusta kehittämiseen. Myöskään kunnan myöntämä yksinyrittäjän tuki ei estä väliaikaisen tuen saamista, mutta yksinyrittäjän tuki vähennetään väliaikaisen tuen määrästä.
Tuen käyttötarkoitukset
Hyvin moni turkistarha on yksinyrittäjä eikä palkanmaksua ole työntekijöille. Ylivoimaisesti suurin kulu on rehu. Eläimet on ruokittava vaikka tuloja ei ole tällä hetkellä, koska myynti on lähes nolla. Kuuluvatko rehulaskut hyväksyttäviin välttämättömiin menoihin?
Tuotantoeläinten rehulaskut voivat olla hyväksyttäviä välttämättömiä menoja, jos rehut ovat välttämättömiä tuotantoeläinten terveyden ja yritystoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. eivät ole hyväksyttäviä välttämättömiä menoja.
Voiko hyväksyttäviin kustannuksiin sisällyttää korkotukilainojen lyhennykset sekä korot?
Investointeihin kohdistuneiden lainojen korot ovat tukikelpoisia menoja, enintään puolet koko vuoden koroista. Korot ovat tukikelpoisia riippumatta siitä, mihin aikaan ne maksetaan. Lyhennykset sen sijaan eivät ole tukikelpoisia, sillä ne rinnastetaan investointimenoihin.
Vuokrat toimintatiloista ovat hyväksyttäviä kustannuksia, mutta ovatko kiinteistöjen ylläpitomenot?
Kiinteistöjen kiinteät ylläpitomenot ovat hyväksyttäviä enintään kuuden kuukauden jaksolta, siis käytännössä esimerkiksi enintään puolet vuoden kiinteistöverosta.Vuokrat toimintatiloista ovat hyväksyttäviä kustannuksia, mutta ovatko kiinteistöjen ylläpitomenot?
Kiinteistöjen kiinteät ylläpitomenot ovat hyväksyttäviä enintään kuuden kuukauden jaksolta, siis käytännössä esimerkiksi enintään puolet vuoden kiinteistöverosta.
Ovatko esimerkiksi kuljetusauton osamaksukulut hyväksyttäviä kustannuksia?
Eivät ole, sillä ne katsotaan investoinniksi.
Käytän työssä koneurakoitsijaa. Voiko nämä kulut laittaa koronakorvaukseen ja voiko tukea käyttää siihen?
Koneurakoitsijan käytöstä aiheutuvia tuotannon kuluja ei voi käyttää tuen perusteena.
Tuen hakeminen
Mistä väliaikainen tuki valitaan haettavaksi Hyrrässä? En löydä tukea listasta.
Kun kirjaudut Hyrrään, valitse etusivulta ”Asioi organisaation tai maatilan puolesta”. Tunnistaudu sen jälkeen omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Ohjevideo Hyrrään kirjautumisesta
Milloin väliaikaisten tukien haku päättyy?
Maatalouden alkutuotannon väliaikaiseista tuista säädetyt asetukset ovat voimassa kesäkuun 2021 loppuun saakka, mutta haun päättyminen riippuu varojen riittävyydestä.
Tuleeko hakemukseen liittää kuitit kustannuksista, joiden perusteella tukea haetaan?
Kuitteja hakemukselle tai maksun perusteeksi ei tarvita, mutta tuen perusteena olevien kulujen tulee perustua todellisiin kustannuksiin. Tuki maksetaan heti päätöksen jälkeen ennakkona.
Onko maatalouden alkutuotannon väliaikainen tuki de minimis -tukea?
Ei ole. Tuki on valtiontukea väliaikaisen poikkeuksen perusteella.
Miten muut hakemani tuet vaikuttavat tähän tukeen?
Ilmoita hakemuksessasi saamasi muut tuet. Muista ilmoittaa kaikki tuet, mitkä olet saanut koronaviruspandemiaan liittyen. Muut tuet eivät lähtökohtaisesti ole päällekkäisiä tämän tuen kanssa eikä muita covid-19-pandemiaan liittyviä julkisia tukia ole suunnattu alkutuotannolle. ELY-keskus arvioi muita mahdollisesti saamiasi tukia. Tavanomaiset maatalouden viljelijätuet, lainantakaukset tai kehittämistuet eivät sulje tätä tukea pois. Tuki kasautuu lähtökohtaisesti muun koronaviruspandemian perusteella myönnetyn valtiontuen kanssa.
Katso myös
Päivitetty 19.3.2021 klo 8.13maa- ja metsätalousministeriö
-
Koronavirustartuntojen lisääntymisellä voi olla vaikutuksia maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden kysyntään ja tarjontaan myös Suomessa, mikä voi puolestaan heijastua maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden hintoihin. Asiantuntijoiden mielipiteet sektorille kohdistuvista taloudellisista vaikutuksista ovat kuitenkin vielä hyvin varovaisia, ja ainoa varmuus on, että tällä hetkellä ei ole mitään kovin varmaa. Koronaviruksesta maa- ja elintarviketaloudelle aiheutuvien taloudellisten vaikutusten arviointi on siten tässä vaiheessa varsin spekulatiivista.
Välittömiä taloudellisia vaikutuksia koronaviruksella on erityisesti matkailu-, hotelli- ja ravintola-alaan liikkumista koskevien rajoitteiden lisääntymisen myötä. Kun ihmiset joutuvat rajoittamaan matkustamista ja vapaa-ajan viettoaan kodin ulkopuolella, kysyntä laskee ravintola-, hotelli-, ja matkailuyrityksissä, mikä puolestaan heijastuu elintarvike- ja maataloustuotteiden kysynnän rakenteeseen. Kysyntä saattaa heikentyä jonkin verran sellaisissa tuoteryhmissä, kuten kerma, voi, arvokkaat lihan osat, joita yleensä kulutetaan suhteellisesti enemmän ravintoloissa.
Ruuan kokonaiskulutukseen koronaviruksella ei odoteta olevan vaikutusta, mutta kulutus siirtynee osittain pitkään säilyviin peruselintarvikkeisiin ja ruokaa ostetaan aiempaa enemmän vähittäiskaupasta.
Kulutuskäyttäytymisen muutokset saattavat vaikuttaa alentavasti herkästi pilaantuvien tuotteiden, kuten kalan kulutukseen. Ihmisten varautuminen kotona olemiseen ja ihmiskontaktien välttämiseen lisännee myös ruoan kotiinkuljetusta. Tällä voi olla myös pitkän aikavälin seurauksia.
Kun ihmiset oppivat tilaamaan elintarvikkeita netistä kotiinkuljetuksen kera, ja huomaavat sen helppouden, niin epidemian mentyä ohi jatkavat tätä opittua kulutuskäyttäytymistä. Ruoan verkkokaupan kasvu saattaa tämän johdosta nopeutua.
Koronaviruksen nostama paniikki saa osan ihmisistä myös varautumaan jakeluhäiriöihin hamstraamalla tiettyjä elintarvikkeita ja kasvattamaan siten ruokavarastojaan kotona. Tällaisia elintarviketuotteita ovat muun muassa huonelämmössä säilyvät riisi, pasta, puurohiutaleet, näkkileipä ja säilykkeet. Muiden maiden kokemusten perusteella hamstraus lienee kuitenkin lyhytkestoinen ihmisten ostokäyttäytymisen muutostilanne, joka kestää vain muutamia päiviä.
Kaupan alan yritykset toimivat Suomessa edelleen pääosin normaalisti koronavirustilanteesta huolimatta. Kuluttajien saatavilla on niin elintarvikkeita kuin muidenkin tuoteryhmien tuotteita normaaliin tapaan, eikä kuluttajilla ole varsinaisesti tarvetta tuotteiden hamstraamiseen. Päivittäistavarakaupan verkoston laajuus ja monipuolisuus pienentävät mahdollisten keskeytysriskien vaikutuksia Suomessa. Lisäksi
päivittäistavarakaupan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön sekä viranomaisten suosittelemia että omaehtoisia toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Elintarviketeollisuudessa suurimmat huolet liittyvät työntekijöiden sairastumisiin ja sitä kautta mahdollisiin tuotantoseisokkien sekä kansainvälisten tuotantoketjujen katkoksiin. Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan tiedossa akuutteja tilanteita, jotka haittaisivat elintarvikeyhtiöiden toimintaa.
Myös maataloustuotannon kannalta suurin riski on tuottajan/tuottajien sairastuminen tai lähipiirissä ilmenneestä tartunnasta johtuvan karanteenin aiheuttama työvoimapula. Jos eläinten hoitajat (tilan väki, lomittajat) sairastuvat, eläinten terveys, hyvinvointi ja tuotos voivat heikentyä. Suurin osa maatiloistamme on perheyrityksiä, jotka tekevät töitä pienellä henkilömäärällä. Sairastumis-tapauksissa ja koronaviruskaranteenissa maatalousyrittäjän on toki mahdollisuus hakea tuettua maksullista lomitusta tai vuosilomaa. Lomittajaresursseja ei ole kuitenkaan mitoitettu kovin laajamittaiseen infektiotilanteeseen.
Työntekijöiden sairastumisriski koskee myös eläinlääkäripalveluita, joiden tarjonta on paikoin rajallista, ja sillä voi olla paikallisesti heijastusvaikutuksia tuotantoeläinten terveyteen. Eläinkulje-tusten osalta työntekijöiden sairastuminen voi viivästyttää teuraskuljetuksia tai maidon keräilyä. Tällöin on mahdollista, että tiloille aiheutuu tappioita, jos eläimet kasvavat liian suuriksi tai tilan tuottamaa maitoa ei pystytä varastoimaan. Tämä vaikutus lienee kuitenkin pieni, ellei jotain dramaattista katkosta tapahdu eläinlogistiikassa. Myös elintarvikkeiden jalostuksessa työntekijöiden poissaolot voivat vähentää tuotantokapasiteettia.
Koronaviruksesta suomalaiselle maa- ja elintarviketaloudelle aiheutuvien talousvaikutusten tarkka arviointi on tässä vaiheessa lähestulkoon mahdotonta. Yhtälössä on yksinkertaisesti liikaa tuntemattomia. Tartuntojen kehitys tulevina viikkoina on ratkaisevan tärkeä, ja taloudelliset vaikutukset maa- ja elintarviketaloussektoriin riippuvatkin suuresti ajasta, joka tarvitaan viruksen leviämisen lopettamiseen.
maa- ja metsätalousministeriö
-
Vastaus 1
-
Tavoite 1. Sopeutuminen on integroitu valtioneuvoston ja ministeriöiden strategiseen suunnitteluun ja ennakointiin vuoteen 2030 mennessä.
Tavoite 2. Hallinnonalakohtainen sopeutumistyö on suunnitelmallista ja sen toimeenpanon edellytykset on turvattu vuoteen 2030 mennessä.
-
teema1
-
Tavoite 1. Sopeutuminen on integroitu valtioneuvoston ja ministeriöiden strategiseen suunnitteluun ja ennakointiin vuoteen 2030 mennessä.
Tavoite 2. Hallinnonalakohtainen sopeutumistyö on suunnitelmallista ja sen toimeenpanon edellytykset on turvattu vuoteen 2030 mennessä.
-
Elintarvikehuolto on osa huoltovarmuutta, josta Suomessa huolehditaan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä kaikissa oloissa. Elintarvikehuollon tavoite on turvata väestölle kaikissa olosuhteissa määrältään normaalioloja vastaava ravintoenergian saanti (2 800 Kcal eli 11,7 Mj vuorokaudessa). Kansallinen maataloustuotanto on elintarvikehuollon keskeinen perusta.
Huoltovarmuuskeskuksen mukaan kauppa toimii tällä hetkellä normaalisti. Häiriöitä logistiikassa, teollisuudessa tai toimituksissa ei ole. Ihmisten ostokäyttäytymisen nopea muutos on voinut aiheuttaa tilapäisiä saatavuushäiriöitä kaupan hyllyillä. Kaupalla on tarvittaessa mahdollisuus itse rajoittaa ostosten määrää hyvän asiakaskokemuksen turvaamiseksi. Tilannetta seurataan aktiivisesti yhteistyössä elintarvikehuoltosektorin toimijoiden kanssa. Markkinoiden toimintavarmuus varmistetaan yhdessä valtion sekä kaupan, teollisuuden, alkutuotannon ja logistiikkatoimijoiden kanssa.
Vaikka ihmiset ovat ymmärrettävästi huolissaan tilanteesta, on hyvä muistaa, kansalaisten ei ole tarve hankkia tavanomaista enempää elintarvikkeita tai hygieniatuotteita. Olennaista on huolehtia, että kotivara on kunnossa kolmeksi päiväksi. Kotivarasta löytyvät ohjeet esimerkiksi Marttojen sivuilta. (Martat: Kotivara)
maa- ja metsätalousministeriö
-
Tavoite 3. Ilmastonmuutoksen seuraukset ja niihin varautuminen ja sopeutuminen on tunnistettu osana kokonaisturvallisuutta ja integroitu kokonaisturvallisuuden malliin ja huoltovarmuuden tavoitteisiin vuoteen 2026 mennessä.
-
Elintarvikealan yrityksiä koskevia kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen liittyen löydät Ruokaviraston verkkosivustolta.
Aihealueet:
- Elintarvikehygienia
- Kaupat
- Kuljetus
- Joukkoruokailu
- Pakkausmerkinnät
- Ravintolat
- Ruoka-apu ja REKO
- Yrityksen toiminnan muuttaminen
Katso myös Ruokavirasto: Koronavirus
maa- ja metsätalousministeriö
-
Sijoittajien hermostuneisuus koronaviruksen uhasta maailmanlaajuisesti on jo aiheuttanut maatalouden raaka-aineiden hintojen yleistä laskua tämän vuoden alusta. YK:n elintarvike- ja maatalous-järjestö FAO:n viimeisimmän elintarvikehintaindeksin mukaan maailmanmarkkinahinnat laskivat helmikuussa 2020 ensimmäistä kertaa neljään kuukauteen – keskimäärin 180,5 pistettä, eli laskua oli tammikuusta 2020 siten prosentin verran. Hintojen lasku johtui erityisesti kasviöljyjen vientihintojen jyrkästä laskusta, mikä johtuu ainakin osittain koronaviruksen puhkeamisesta.
Koronavirus on vaikuttanut myös lihan hintaan. FAO:n lihan hintaindeksi laski kuukaudessa kaksi prosenttia, kun tuonti Kiinaan väheni. Myös maitojauheen hinnat laskivat maailman suurimman tuojan Kiinan ostojen hidastumisen myötä. Sekä lihan ja maitojauheen hintojen lasku oli seurausta pääosin koronaviruksen leviämisen aiheuttamista satamien lastinkäsittelyn viivästymisistä Kiinassa.
Koronaviruksen leviämistä ei kuitenkaan pidetä tässä vaiheessa isona uhkana maailman ruoka-turvalle. Ei ole nimittäin merkkejä siitä, että viruksen esiintyminen olisi aiheuttanut ruokapulaa tai merkittäviä hinnankorotuksia tautialueilla, kuten aiempien pandemioiden, kuten lintuinfluenssan, SARSin tai afrikkalaisen sikaruton tapauksissa. Jopa Kiinassa, josta virus on alkanut, ja joka on kärsinyt viruksesta tähän mennessä pahiten, elintarvikkeiden tarjonta on yleisesti ottaen ollut riittävää huolimatta tietyistä ongelmista siipikarjan ja sianlihan toimitusketjuissa. Viruksella ei siis näyttäisi olevan merkittävää suoraa vaikutusta peruselintarvikkeiden tarjontaan.
Maailmanlaajuisesti tärkeiden viljelykasvien kuten maissin, riisin ja vehnän globaalien varannot ovat tällä hetkellä myös riittäviä vastaamaan mahdolliseen kysynnän kasvuun. Merkittävien häiriöiden riskiä peruselintarvikkeiden tuotannossa pidetään siten melko vähäisenä, koska tällaisia tuotteita voidaan lastata, kuljettaa ja purkaa niin, että ihmisten välinen vuorovaikutus on minimaalinen. Koronaviruksen ei ole todettu leviävän elävien eläinten eikä elintarvikkeiden välityksellä, vaan pelkästään ihmisestä toiseen.
maa- ja metsätalousministeriö
-
Tavoite 4. Maatalouden toimintaedellytykset ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi ovat kehittyneet vuoteen 2030 mennessä.
Tavoite 5. Ilmastokestävä ruoan tuotanto ja kulutus ylläpitävät ruoka- ja ravitsemusturvaa KISS2030-suunnitelmakauden ajan.
-
Vastauksia kysymyksiin elintarvikkeiden käsittelystä ja säilyttämisestä saa Ruokaviraston verkkosivuilta: Usein kysyttyä koronaviruksesta: elintarvikkeiden käsittely kotona
maa- ja metsätalousministeriö
-
Vastauksia kysymyksiin kaupassa asionnista saa Ruokaviraston verkosivuilta: Usein kysyttyä koronaviruksesta: Kaupassa asiointi
maa- ja metsätalousministeriö
-
Vastauksia kysymyksiin elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä saa Ruokaviraston verkkosivuilta: Usein kysyttyä koronaviruksesta: pakkausmerkinnät
maa- ja metsätalousministeriö
-
Tavoite 6. Vesihuollon varautumista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin on parannettu vuoteen 2026 mennessä.
Tavoite 7. Liikenne- ja viestintäinfrastruktuurin haavoittuvuudet on tunnistettu vuoteen 2026 mennessä ja ilmastokestävyys vahvistettu vuoteen 2030 mennessä.
Tavoite 8. Rakennetun ympäristön toimialalla on kyky hallita ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä ja sopeutua ilmastossa tapahtuviin muutoksiin vuoteen 2030 mennessä.
Tavoite 9. Energia- ja teollisuussektoreilla sekä elinkeinoelämässä on vahvistettu tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista, riskienhallintaa ja innovaatioympäristöä vuoteen 2030 mennessä.
-
Maa- ja metsätalousministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat antaneet vesihuoltolaitoksille, niitä valvoville kunnan terveydensuojeluviranomaisille ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille suositukset vesihuoltopalveluiden turvaamiseksi mahdollisen koronavirusepidemian varalta.
Tämän hetkisen tiedon mukaan uuden koronaviruksen leviämistä talousveden välityksellä ei pidetä todennäköisenä. Viruksesta ei myöskään arvioida aiheutuvan erityistä riskiä jätevedenpuhdistamolla työskenteleville.
Ohjeistus ei tuo vesihuoltolaitoksille uusia velvoitteita, sillä varautuminen perustuu voimassa olevaan lainsäädäntöön: vesihuoltolakiin ja terveydensuojelulakiin.
Vesihuoltolaki velvoittaa vesihuoltolaitoksen huolehtimaan verkostoihinsa liitettyjen kiinteistöjen vesihuoltopalveluiden saatavuudesta häiriötilanteissa. Vesihuoltolaitoksen on laadittava ja pidettävä ajan tasalla suunnitelma häiriötilanteisiin varautumisesta sekä ryhdyttävä suunnitelman perusteella tarvittaviin toimenpiteisiin.
Terveydensuojelulain nojalla kunnan terveydensuojeluviranomaisen on yhteistyössä muiden viranomaisten ja laitosten kanssa laadittava suunnitelma elinympäristöön vaikuttaviin häiriötilanteisiin varautumiseksi.
Jotta yhteiskunnan perustoiminnot voidaan ylläpitää myös koronavirusepidemian aiheuttamassa häiriötilanteissa, on välttämätöntä turvata vesihuollon toimintavarmuus. Erityisesti suuret taajamat sekä runsaasti puhdasta talousvettä tarvitsevat toiminnot, kuten terveyskeskukset, sairaalat ja elintarviketeollisuus ovat hyvin haavoittuvia, jos vesihuoltopalvelut häiriintyvät.
Koronaviruksen aiheuttaman epidemian mahdollisesti laajentuessa on tärkeää, että vesihuoltolaitokset ja kunnat varmistavat yhteistyössä muiden alueen vesihuoltolaitosten, viranomaisten sekä keskeisten vesihuollon asiakkaiden kanssa häiriötilannesuunnitelmiensa sekä näihin sisältyvien toimintaohjeidensa ajantasaisuuden.
Vesihuollon toimintavarmuutta voi uhata tilanne, että iso osa vesihuoltolaitosten henkilökunnasta sairastuisi. Siksi vesihuoltolaitoksia kehotetaan varmistamaan riittävät voimavarat vesihuollon kriittisten tehtävien hoitoon olemassa olevia häiriötilannesuunnitelmia hyödyntäen.
Vesihuoltolaitoksia kehotetaan varautumaan myös mahdollisiin häiriöihin palveluntarjoajien, kuten laboratorioiden sekä kemikaalitoimittajien toiminnassa.
Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Jarkko Rapala, STM, p. 02951 63315, etunimi.sukunimi@stm.fi
neuvotteleva virkamies Katri Vasama, MMM, luonnonvara- ja vesitalousyksikkö, p. 050 595 5317, etunimi.sukunimi@mmm.fimaa- ja metsätalousministeriösosiaali- ja terveysministeriö