Hyppää sisältöön
Media

Aidot maut valtaavat Rautatientorin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.8.2012 10.19
Tiedote -

Herkkujen Suomi -tapahtuma levittäytyy torstaista alkaen Rautatientorille Helsinkiin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön suojeluksessa olevaan tapahtumaan osallistuu yli 150 lähi- ja luomuruokatuottajaa ja -yrittäjää 18 maakunnasta. Tapahtuman avaa torstaina kello 16 maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjulla on tapahtumassa ruokaketjun vastuullisuusosasto. Ministeriön grillausnäytöksissä keittiömestarit Raymond Wesander ja Ulla Liukkonen grillaavat lähi- ja luomuherkkuja ja näytöksissä vierailee ruoka-alan ammattilaisia ja julkisuuden henkilöitä. Tähtivieraaksi perjantain kello 14 näytökseen tulee ruotsalainen kirjailija ja toimittaja Mats-Eric Nilsson. Grillausnäytösten muita vieraita ovat muun muassa MMM:n kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty, professori Mikael Fogelholm ja lähiruokaa tutkinut yliopistonlehtori Petri Ollila.

Järjestötelttaan sijoitetulla vastuullisuusosastolla kuluttaja kulkee ruoan polkua pellolta pöytään. Osaston läpi kulkiessaan kävijä tapaa ruokaketjun toimijoita, tuottajia, jalostajia, kauppa- ja järjestöväkeä. Ammattilaiset ovat paikalla keskustelemassa ja vastaamassa ruokaketjun vastuullisuuteen − esimerkiksi eläinten hyvinvointiin, paikallisuuteen ja tuoteturvallisuuteen − liittyviin kysymyksiin. Teltassa tapaa muun muassa maidontuottajan, juustomestarin, ruokakauppiaan ja kuluttajaliiton edustajan. Ruokaketjun toimijat edustavat sekä lyhyempää että pidempää ruokaketjua ja teltan asiantuntijat vaihtuvat joka toinen tunti.

Aitoja makuja puolustava ruokakirjailija Mats-Eric Nilsson on kirjoittanut kolme poleemista kirjaa elintarviketeollisuudesta. Hän kertoo kirjoissaan elintarvikkeiden käsittelyprosesseista ja ottaa kantaa muun muassa lisäaineisiin. Viimeisten viiden vuoden aikana Nilssonin kirjat ovat herättäneet laajaa keskustelua. Nilsson on median tavattavissa perjantaina kello 15 jälkeen.

Hallitusohjelmaan kirjatun lähiruokaohjelman valmistelusta maa- ja metsätalousministeriössä kertoo medialle perjantain tiedotustilaisuudessa lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen , joka vastaa ohjelman valmistelusta. Ohjelmaluonnosta on valmisteltu laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa ja sen käsittely alkaa laajapohjaisessa ohjausryhmässä. Lähiruokasektorin vahvistamiseksi ohjelmaan sisältyy valtiovallan toimia, jotka liittyvät muun muassa yritystoiminnan tukemiseen, osaamistason nostoon, kuluttajien ja tuottajien kohtaannuttamiseen sekä tarjonnan lisäämiseksi vastaamaan paremmin kysyntään.

Mats-Eric Nilssonin haastatteluajasta ja -paikasta lisätietoja

tiedottaja Kati Leppälahti, maa- ja metsätalouministeriö, p. 040 508 2699