Hyppää sisältöön
Media

Eläimistä saatavien elintarvikkeiden elintarvikehygienia-asetukset uudistettu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.9.2006 7.05
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt uudet asetukset eläimistä saatavien elintarvikkeiden elintarvikehygieniasta ja lihantarkastuksesta. Samalla kumotaan lähes 20 aiempaa asetusta. Asetukset tulevat voimaan 1.10.2006.

Eläimistä saatavien elintarvikkeiden elintarvikehygieniasta annettu asetus (laitosasetus) on suunnattu yrityksille, joissa käsitellään eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä. Asetuksen vaatimukset koskevat laitoksen rakenteita, toimintaa ja omavalvontaa. Lihantarkastusta koskeva asetus on tarkoitettu viranomaisille ja se sisältää lihantarkastusta ja lihan merkintää koskevia vaatimuksia.

Laitosasetus täydentää EU:n hygienialainsäädännön elintarvikehuoneistoja ja elintarvikkeiden käsittelyä koskevia vaatimuksia. Asetus sisältää yhteiset rakenteelliset ja toiminnalliset vaatimukset sekä henkilökunnan hygieniaa koskevat vaatimukset kaikille laitoksille. Lisäksi vaatimuksia on koottu myös toimialakohtaisesti. Asetus sisältää kaikkien laitosten omavalvontasuunnitelmaa koskevat vaatimukset ja lisäksi eri toimialoja koskevia erityisvaatimuksia. Asetuksen vaatimukset on koottu yhdistämällä kansallisissa asetuksissa esitettyjä voimassa olleita vaatimuksia. Vaatimustaso säilyy valtaosin ennallaan.

Myös lihantarkastusta koskeva asetus täydentää EU-säädöksiä. Asetus sisältää vaatimuksia nauta- ja kavioeläinten, sikojen, lampaiden, vuohien, siipikarjan, luonnonvaraisen riistan, tarhatun riistan ja poron lihantarkastuksesta, lihantarkastuksessa otettavista näytteistä ja niiden tutkimisesta ja lihantarkastukseen liittyvästä kirjanpidosta. Nämä vaatimukset on koottu ja yhdistetty asetukseen lihantarkastusta koskevista maa- ja metsätalousministeriön asetuksista ja päätöksistä.

Asetuksella halutaan pitää edelleen voimassa erityisesti lihantarkastuksen oikean suorittamisen sekä valvonnan kannalta tärkeitä ja toiminnan tason ylläpitämistä ja yhtenäistämistä edesauttavia vaatimuksia. Lihantarkastuksen leimauskäytäntöä muutetaan uuden EU-lainsäädännön mukaiseksi. Vastaisuudessa laitos vastaa tunnistusmerkin käyttämisestä lihassa ja lihatuotteissa. Viranomainen leimaa kuitenkin edelleen punaisen lihaan tarvittavat terveysmerkit.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
eläinlääkintöylitarkastaja Eeva-Riitta Wirta, p. (09) 1605 2298
apulaisosastopäällikkö Veli-Mikko Niemi, p. 050 367 1039