Elintarvikeketjun laatua nostetaan näkyvämmin esille
Suomessa on aloitettu kansallisen, koko elintarvikealan kattavan laatujärjestelmän kehittäminen. Kansallisesta laatujärjestelmästä on mahdollista viestiä kuluttajille erityisellä merkinnällä. Elintarvikkeiden laatujärjestelmiä ja niihin pohjautuvia laatumerkintöjä on viime vuosina otettu käyttöön Euroopan Unionin jäsenmaissa, mutta Suomessa ei koko elintarvikealan kattavaa yhtenäistä ja dokumentoitua järjestelmää vielä ole.
Laatujärjestelmän rakentaminen edellyttää tuotantoketjuissa tehtävän laadun ja osaamisen tunnistamista ja kokoamista yhteen formaattiin. Nyt laatujärjestelmää kehitetään MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) koordinoimassa ja maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun rahoittamassa kaksivuotisessa hankkeessa Lisäarvoa laatutyöstä: Elintarvikeketjun kansallisen laatujärjestelmän kehittäminen ja todentaminen. Tavoitteena on tunnistaa elintarvikeketjusta ne vahvuudet, jotka tekevät suomalaisesta ruoantuotannosta kilpailukykyisen, ainutlaatuisen ja kuluttajia kiinnostavan. Vahvuuksien taakse rakennetaan alan toimijoiden kanssa yhteisesti tunnistettu sisältö ja laatukriteerit.
Kuluttajille tietoa suomalaisen elintarvikeketjun toimintatavoista
Laatuketjun todentamisella voidaan rakentaa sisältöä myös kotimaisuus-käsitteelle. Vaikka elintarvikkeiden alkuperä on suomalaisille kuluttajille erittäin tärkeää, useat selvitykset osoittavat, ettei kotimaisuutta käsitetä pelkästään raaka-aineiden alkuperän kautta. Kuluttajien ostopäätöksiin vaikuttavat entistä enemmän esimerkiksi ruoantuotannon vastuullisuuskysymykset ja eettisyys. Myös jäljitettävyys ja läpinäkyvyys ovat avainkäsitteitä tämän päivän elintarviketaloudessa.
- Monissa maissa on käytössä yhdistettyjä laatu- ja alkuperämerkkejä. Kansallisen laatujärjestelmän perusteella olisi mahdollista rakentaa elintarvikkeiden laatuketjun kuluttajaviestintää. Tulevaisuutta voisi olla selkeä laatumerkintä, joka viestisi kuluttajille esimerkiksi tuotteen alkuperän ja tuotantotavan jäljitettävyydestä, eläinten hyvinvoinnin huomioon ottamisesta, ketjun ympäristö- ja työllisyysvaikutuksista ja niiden hallinnasta tai maaseudun elinvoimaisuudesta, suunnittelee MTT:n erikoistutkija Sari Forsman-Hugg.
Kansallinen laatujärjestelmä edesauttaisi "pellolta pöytään" -laatuketjun konkretisointia ja viestinnän kohdentamista paitsi kuluttajille myös esimerkiksi julkisten ruokapalvelujen kilpailuttajille sekä laatutietoisille vientimarkkinoille.
- Monilla elintarvikealan toimialoilla lainsäädännön ylittävät hyvät toimintatavat, joihin ketjun toimijat ovat sitoutuneet, ovat hyvin hajallaan erilaisina käytäntöinä. Kuluttajille ja ruokapalvelupäättäjille tulisi kertoa elintarvikkeiden laatuketjusta ja sen vahvuuksista huomattavasti nykyistä enemmän ennakoiden alan muutostrendejä ja toimintaympäristön muutoksia, selittää tutkija Jaana Paananen MTT:stä.
MTT, Finfood ja Agropolis Oy ovat yhdessä aiemmin Laatuketjun rahoituksella selvittäneet, millaisia mahdollisuuksia ja edellytyksiä olisi rakentaa Suomessa elintarvikkeiden kansallinen laatumerkki ja mitä lisäarvoa se voisi tarjota elintarvikeketjun toimijoille. Laatumerkin kehittämismahdollisuuksia tarkasteltiin kahdessa esimerkkiketjussa – broileri- ja maitoketjussa – yhteistyössä alan toimijoiden ja keskeisten sidosryhmien edustajien kanssa.
Kansallisen laatujärjestelmän kehittämistyön edistämisessä elintarvikeketjun toimijoilla on keskeinen rooli. Hanke haastaakin ketjun toimijat yhteistyöhön ja vuoropuheluun suomalaisten elintarvikeketjujen tulevaisuuden vahvuuksien tunnistamiseksi, todentamiseksi ja kehittämiseksi.
Lisätietoja:
erikoistutkija Sari Forsman-Hugg, MTT, puh. 0400 639 450, etunimi.sukunimi@mtt.fi
tutkija Jaana Paananen, MTT, puh. (09) 5608 6256, etunimi.sukunimi@mtt.fi
osastopäällikkö Matti Aho, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 1605 3380, etunimi.sukunimi@mmm.fi
ylitarkastaja Seija Ahonen, maa- ja metsätalousministeriö Laatuketju, puh. (09) 1605 3347, etunimi.sukunimi@mmm.fi
"Pellolta pöytään" -laatutyössä on mukana koko suomalainen elintarvikeketju: tuotantopanosteollisuus, maatilayrittäjät, jalostava teollisuus, kauppa, ruokapalvelut ja kuluttajat. Laatuketjun tavoitteena on vahvistaa elintarvikeketjun yhteiskuntavastuullista toimintaa, kilpailukykyä ja kuluttajan luottamusta suomalaiseen elintarvikeketjuun.