Hyppää sisältöön
Media

EU:n maatalousministerit kannattivat alkuperämerkintöjen laajentamista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2020 20.55

EU:n maatalousministerit kokoontuivat epäviralliseen ministerikokoukseen Saksan Koblenziin 30.8.-1.9. Ministerikokouksen keskustelu keskittyi koronaviruskriisin oppeihin ja ruokajärjestelmän arvostukseen. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä osallistui kokoukseen etäyhteydellä. Suurlähettiläs Anne Sipiläinen edusti Suomea paikan päällä Koblenzissa.

Ministerit keskustelivat EU:n ruokajärjestelmän kriisinkestävyyden parantamisesta, kattavammista alkuperämerkinnöistä ja eläinten hyvinvoinnista. Ministerit korostivat, että kilpailukykyinen ja kannattava maatalous pystyy parhaiten varautumaan kriiseihin. Eurooppalainen kestävä maatalouden malli ja toimivat sisämarkkinat ovat myös edellytys kriisinkestävälle ruokajärjestelmälle. 
 
”Maatalousyrittäjien tulotason vakaana ja ennustettavana pitäminen tukee myös varautumista ja kriisinkestävyyttä”, ministeri Jari Leppä korosti puheenvuorossaan. 
 
Koronaviruskriisi on lisännyt kiinnostusta paikallisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin. Ministerit näkivätkin tarpeelliseksi parantaa entisestään kuluttajainformaatiota. Lähes kaikki ministerit kannattivat elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen laajentamista EU-lainsäädännön tasolla.
 
”Kuluttajien tulee saada paremmin tietää erityisesti liha- ja kalavalmisteiden alkuperä. Kattavampaa tietoa tulee saada myös ravintolaruuan alkuperästä”, ministeri Leppä totesi puheenvuorossaan.
 
Eläinten hyvinvointimerkintä sai laajaa kannatusta ministereiden keskustelussa. Ministerit painottivat, että merkinnän tulee perustua EU-tasolla määriteltyihin yhteisiin kriteereihin. Tuottajille tulee myös tarjota kannusteita eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. Eläinten hyvinvointiin liittyen esille nousivat myös erityisesti kolmansiin maihin suuntautuvat pitkät eläinkuljetukset.
 
”Merkintäjärjestelmän tulee kannustaa eläinten hyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen. Samalla järjestelmän pitää myös varmistaa, että tuottaja saa myös sitä paremman hinnan, mitä enemmän hän on panostanut eläinten hyvinvointiin. Kuljetusten osalta Suomi näkee paremmaksi, että kolmansiin maihin viedään lihaa eikä eläviä eläimiä. ”, ministeri Leppä totesi. 
 
Lisätietoja:
    
Ministerin erityisavustaja Satu Haapaniemi, p. +358 295162058