Hyppää sisältöön
Media

EU:n maatalousministerit peräänkuuluttivat riittävää rahoitusta vihreän kehityksen ohjelman toteuttamiseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.1.2020 21.11
Tiedote

EU:n maatalousministerit keskustelivat vihreän kehityksen ohjelmasta (ns. Green Deal) maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa Brysselissä maanantaina 27. tammikuuta. Vihreän kehityksen ohjelman esittelivät neuvostolle komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans ja maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski. Vihreän kehityksen ohjelman lisäksi kokouksen aiheena olivat CAP:n siirtymäkauden säännöt.

Suomi korosti kokouksessa, että vihreän kehityksen ohjelman tarkemmat vaatimukset tulee olla jäsenmaiden tiedossa heti kun mahdollista. ”On tärkeää, että pystymme huomioimaan tulevat ympäristö- ja ilmastovaatimukset ajoissa kun laadimme kansallisia CAP-suunnitelmia”, ministeri Jari Leppä toteaa. Suomi nosti esiin myös metsien roolin vihreän kehityksen ohjelmassa ja peräänkuulutti tarvetta itsenäiselle ja vahvalle  EU:n metsästrategialle.

EU:n jäsenmaat vaativat komissiolta riittävää rahoitusta kasvavien ilmastovelvoitteiden korvaamiseksi. ”Ei voi olla niin, että viljelijää vaaditaan tekemään enemmän ja enemmän, mutta rahoitusta leikataan", ministeri Leppä linjaa.

Ministerit keskustelivat myös yhteisen maatalouspolitiikan eli CAP:n siirtymäkauden asetuksesta. Jäsenmaat tukivat neuvoston uuden puheenjohtajamaan Kroatian tavoitetta edetä mahdollisimman nopeasti, jotta siirtymäkauden säännöistä päästäisiin sopuun neuvoston ja parlamentin kesken riittävän ajoissa. Suomi tuki vuoden mittaista siirtymäkautta vuodeksi 2021, minkä jälkeen uudistetut CAP-säännöt tulisivat voimaan.

Ministerit tapasivat kokouksen yhteydessä myös Yhdysvaltain maatalousministeri Sonny Perduen.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:

Yksikön päällikkö Ahti Hirvonen, p. +358 2951 62337

Erityisavustaja Satu Haapaniemi, p. +358 50 400 5193