Hyppää sisältöön
Media

Nautojen vapaaehtoinen BVD-ohjelma poistuu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.7.2008 10.08
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on kumonnut vapaaehtoista BVD-terveysvalvontaohjelmaa koskevat säännökset nautojen virusripulin (BVD/MD) vastustamisesta annetussa asetuksessa (jäljempänä BVD-asetus). Muutos tulee voimaan vuoden 2009 alusta. BVD-tauti pysyy kuitenkin edelleen lakisääteisesti vastustettavana eläintautina.

Riski BVD-tartunnasta kotimaassa tapahtuvan eläinkaupan yhteydessä on nyt niin pieni, että vapaaehtoiseen BVD-ohjelmaan liittyvät kustannukset eivät enää ole perusteltuja tämän riskin hallitsemiseksi. Riski liittyy meillä lähinnä elävien nautojen, sonnin sperman ja naudan alkioiden tuontiin.

BVD-asetuksen voimaantulon jälkeen vuonna 2004 on Suomessa todettu vain yksittäisiä BVD-tapauksia. Tapausten yhteydessä tiloille annetaan rajoittavat määräykset, joilla kielletään elävien nautojen osto tai myynti pitoeläimiksi. Määräykset ovat voimassa siihen asti, kunnes kaikki tilan naudat on tutkittu taudin varalta ja mahdolliset viruserittäjät on poistettu tilalta.

Kaikki lypsykarjat tutkitaan vuosittain tankkimaitonäytteestä ja emolehmäkarjoihin kohdistettua BVD-seurantaa on tehty vuodesta 2003 teurastamoverinäytteistä. Seurantatutkimuksia jatketaan toistaiseksi.

Nautojen virusripuli (bovine viral diarrhea, BVD) on pestiviruksen aiheuttama tarttuva tauti, joka pääsääntöisesti esiintyy naudoilla. Akuutissa vaiheessa tauti aiheuttaa kuumetta, alakuloisuutta, ruokahaluttomuutta, silmä- ja sierainvuotoa, syöpymiä tai haavaumia suussa, ripulia ja maidontuotannon laskua. Tauti esiintyy useimmiten lieväoireisena tai kokonaan ilman oireita. BVD-tartunta heikentää karjan tuotantoa ja eläinten hyvinvointia. Jos lehmä saa tartunnan tiineyden alkupuolella, seurauksena voi olla kesken poikiminen, syntyvä vasikka voi olla epämuodostunut tai erittää BVD-virusta pysyvästi. Pysyvästi virusta erittävät naudat ovat BVD -tartunnan tärkeimpiä levittäjiä.

Lisätietoja:

eläinlääkintöylitarkastaja Kajsa Hakulin, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 1605 2433, (040) 719 3259 (lainsäädäntöön liittyvät kysymykset)

erikoistutkija, ELT Ulla Rikula, Evira, puh. 02077 24585, (050) 563 2052 (taudinkuva ja seurantatutkimukset)