Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Luomutilat kutsuvat kylään Suomen luonnon päivänä

Maa- ja metsätalousministeriö
30.8.2019 7.12
Tiedote
Kuva: Ratia Ranch

Lähes neljäkymmentä luomutilaa Uudeltamaalta Lappiin avaa ovensa vierailijoille Suomen luonnon päivänä 31.8.2019. Koko perheen tapahtumassa selviää, mistä suomalainen luomuruoka, maito, liha ja vihannekset tulevat. Neljä tiloista tarjoaa myös mahdollisuuden viettää yön ulkona luomutilan pihapiirissä.

Tapahtuman tarkoituksena on tehdä tutuksi kotimaista luomutuotantoa ja tilojen arkea. Monissa kohteista voi tutustua eläimiin ja maatilan työkoneisiin sekä ostaa satokauden tuotteita suoraan tilalta.

Luomutilat ovat luonnon päivänä avoinna yleisölle noin kello 12-15. Kaikilla mukana olevilla luomutiloilla tuotetaan luomuruokaa, kuten kasviksia, viljaa, lihaa, marjoja tai härkäpapua. Moni tiloista on kotieläintiloja, joissa pääsee rapsuttelemaan lampaita tai ihailemaan esimerkiksi karvaista ylämaankarjaa.

Luomutiloilla kerrotaan tilan tuotannosta, luomun merkityksestä maatalousluonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä sekä luomusta yleensä. Kullakin tilalla on tarjolla ohjelmaa tilan omien mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi piha -kahviloita ja luomutuotteiden myyntiä. Osa tiloista on järjestänyt erityistä ohjelmaa lapsille.

Eniten yleisölle avoinna olevia tiloja löytyy Uudeltamaalta, mutta mukana on tiloja kaikkiaan kolmestatoista maakunnasta. Tilojen tiedot ja ohjelmatarjonta löytyvät osoitteesta http://luomu.fi/luonnon-paiva-luomutiloilla-2019/

Mitä luomu on?

Luomuviljely perustuu luonnon kunnioittamiseen ja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen. Luomu on valvottu tuotantojärjestelmä, jossa on tavanomaista tiukemmat ehdot ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Suomessa noudatetaan EU:n luomuasetusta, ja kaikki luomutilat tarkastetaan vuosittain.

Luomutuotanto eroaa tavanomaisesta maataloudesta siten, että luomussa ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita tai lannoitteita. Luomu lisää luonnon monimuotoisuutta. Luomupelloilla elää jopa kolmannes enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisesti viljellyllä.

Luomueläimillä on tavanomaisia eläimiä väljemmät tilat ja ne syövät luomutuotettua rehua. Kaikki luomueläimet pääsevät vähintään kesäisin ulos, eikä niitä kasvateta häkeissä.

Nuku yö luomutilalla

Tänä vuonna osa tiloista on mukana myös Suomen ladun koordinoimassa Nuku yö ulkona-tapahtumassa. Yöksi voit jäädä esimerkiksi Isokummun luomutilan petoaitaukseen tai metsälaitumelle, kunhan mukanasi on oma teltta. Lisäksi Nuku yö ulkona -tapahtumaan osallistuu muun muassa Saloniemen JuustolaKallelan tila ja Kurjen tila.

Suomen luonnon päivän luomutilatapahtumaa järjestävät yhteistyössä tilojen kanssa Pro Luomu, maa- ja metsätalousministeriö, Luomuliitto, Biodynaaminen yhdistys, MTK ja SLC.

Lisätiedot:

asiantuntija Aura Lamminparras, Pro Luomu ry, +358 40 556 8097, aura.lamminparras(at)proluomu.fi

viestintäasiantuntija Anna Salminen, maa- ja metsätalousministeriö, +358 50 358 8793, anna.salminen(at)mmm.fi

Seuraa tapahtumaa Facebookissa

Eläimet ja kasvit Luomu Lähiruoka Ruoka ja maatalous