Hyppää sisältöön
Media

Luonnonvarat-osastolla runsas ohjelmatarjonta Okra-maatalousnäyttelyssä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.7.2012 8.08
Tiedote -

Luonnonvarat-yhteisosasto Okra-maatalousnäyttelyn Leader-teltassa tarjoaa luonnonvara-aiheista asiaa ja ohjelmaa messupäivien täydeltä. Osaston tarkka messuohjelma löytyy maa- ja metsätalousministeriön kotisivuilta http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/okra.html.

Tämän vuoden teemana osastolla on lähiruoka, josta Laatuketjun perinteisissä grillausnäytöksissä valmistuu kolme kertaa päivässä herkkuaterioita, joista jaetaan yleisölle maistiaisia.

− Okra-näyttely osuu Suomen suvessa lähiruuan kulta-aikaan, jolloin uuden kauden marjoja, juureksia ja vihanneksia saa herkuteltavaksi tuoreina, toteaa maa- ja metsätalousministeriön lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen.

− Luonnonvarat-osastolle voi tulla keskustelemaan lähiruuasta ja tutustumaan voimakkaassa nousussa olevaan ruokapiiritoimintaan, hän jatkaa. − Ruokapiirien kautta kuluttaja tietää varmasti ruokansa alkuperän, tuottaja saa tuotteilleen uusia jakelukanavia. Lisäksi tuottajan ja kuluttajan vuorovaikutus on tiivistä ja avointa.

Suomen ruokapiirien vetäjiä Iisalmesta Itä-Helsinkiin kokoontuu ensimmäiseen valtakunnalliseen tapaamiseensa Okra-näyttelyn yhteydessä. Ideariiheen osallistuu lähiruuan käyttäjiä yhteensä 24 eri ruokapiiristä. Kokoontuminen järjestetään maa- ja metsätalousministeriön tuella maatalousmuseo Sarkaan Loimaalle lauantaina heinäkuun 7. päivänä.

− Lähiruuasta on puhuttu paljon, monia hankkeita ja projekteja on tehty, raportteja ja kirjoitettu, listattu tuottajia ja mietitty pientuottajien logistiikkaa. Silti kukaan ei taida tietää, montako ruokapiiriä Suomessa on ja miten suuri niiden liikevaihto on, sanoo tapahtuman järjestäjiin kuuluva Olli Repo Helsingin Herttoniemen ruokapiiristä.

− Ruokapiireihin kuuluu kuluttajia, jotka haluavat ostaa lähellä tuotettuja raaka-aineita. Loimaalle kokoonnumme miettimään, miten ruokapiirit toimisivat paremmin niin, että lähituottajien tuotteiden kysyntä kasvaisi. Ruuan tuottamisen pitäisi olla kannattavaa liiketoimintaa ja tuottajan pitäisi saada tuotteestaan oikeudenmukainen korvaus, Repo painottaa.

Luonnonvarat-osastolla hyötytietoa hallinnosta jakavat Maaseutuvirasto, Suomen metsäkeskus, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Maaseutuverkosto, Maanmittauslaitos ja maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tike.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
viestintäjohtaja Pekka Väisänen, p. 0295 16 2480
Lisätietoja ruokapiiritoiminnasta:
Olli Repo, Herttoniemen ruokapiiri, p. 050 5715 032