Hyppää sisältöön
Media

Maatalousministerit keskustelivat yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteista ja tulevasta toimeenpanosta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.1.2018 8.33
Tiedote

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui 29.1.2018 Brysselissä. Ministereiden tärkein keskustelunaihe oli yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuus. Tämän lisäksi neuvosto keskusteli muun muassa maataloustuotteiden markkinatilanteesta ja kansainvälisestä kaupasta. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Maatalousministerit keskustelivat erityisesti yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) tuomasta lisäarvosta, politiikan tavoitteista ja tulevasta toimeenpanosta. Ministerit korostivat, että perustamissopimuksessa mainitut tavoitteet ovat edelleen ajankohtaisia. Lisäksi CAP:n tulee vastata myös tulevaisuuden haasteisiin, kuten ilmastomuutokseen ja muihin globaaleihin haasteisiin. Ministereiden mukaan CAP tuo lisäarvoa sekä maanviljelijöille että EU:n kansalaisille ja yhteiskunnalle ylipäätään. Ruokaturva ja elintarvikkeiden turvallisuus ovat tästä hyvä esimerkki. CAP:n rahoituksen pitää olla kuitenkin riittävällä tasolla, jotta politiikka voi vastata sille asetettuihin vaatimuksiin ja tulevaisuuden haasteisiin. 

– Viljelijöiden tulotaso ja kannattava maataloustuotanto ovat kaiken perusta, jotta maatalouspolitiikka voi toteuttaa sille asetetut kunnianhimoiset tavoitteet.  Maaseutualueiden tasapainoinen kehitys ja tuotannon jatkuminen kaikilla yhteisön alueilla ovat myös erittäin tärkeitä tavoitteita. Unohtamatta bio- ja kiertotalouden edistämistä osana yhteistä maatalouspolitiikkaa, ministeri Leppä korosti.

Useimmat ministerit suhtautuivat positiivisesti jäsenmaiden ja komission tulevaan tehtävänjakoon. Yhteiset EU-tason tavoitteet ja toimenpideviitekehys olivat monen mielestä hyvä lähtökohta. Ministerit katsoivat, että jäsenvaltioille pitää antaa vapautta päättää siitä, mitkä ovat oikeita toimenpiteitä heidän olosuhteissaan. Maatalouskomissaari Phil Hogan korosti, että komissio on kuunnellut jäsenmaita ja viljelijöitä ja tarjoaa nyt mahdollisuutta yksinkertaistaa politiikkaa käytännössä.  

– Maatalouspolitiikan yksinkertaistaminen on erittäin oleellinen osa uudistusta. Uuden politiikan toimeenpanomallin pitää tuoda aitoa yksinkertaistamista alalle. Esimerkiksi jäsenmaakohtaisten strategioiden tulee olla mahdollisimman keveitä ja niitä tulee voida muuttaa joustavasti tilanteen muuttuessa. Tavoitteena tulee olla myös valvonnasta aiheutuvan hallinnollisen taakan keventyminen, ministeri Leppä muistutti.

Maatalous- ja kalastusneuvosto jatkaa kevään kokouksissaan keskustelua CAP:n tulevaisuudesta. Komission odotetaan antavan lainsäädäntöehdotuksensa kesäkuussa. 

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 162 269, kari.valonen(at)mmm.fi

CAP EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä Luonto ja ilmasto Maaseutu Ruoka ja maatalous