Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Ilman kuluttajan luottamusta suomalaisella ruoalla ei ole tulevaisuutta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.7.2007 11.00
Puhe -

"Suomalaisen kuluttajan luottamuksen säilyttäminen on kotimaisen elintarviketuotannon elinehto". Vihdissä sunnuntaina 15.7. puhunut maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila korostaakin kuluttajan oikeutta tietää mitä hän ostaa ja käyttää ruoakseen. Anttila toivoo, että geenimuunnelluilla rehuilla lihaa tuottavat ja jalostavat yrityksen merkitsisivät tuotteensa vapaaehtoisesti. "Näin kuluttajalla olisi paremmat perusteet valintojensa tekemiselle."

Geenimuunnellun rehun tuonti Suomeen sikojen raaka-aineeksi on EU-säädösten mukaan laillista ja GM-soijan käyttö rehuksi on yleistä monissa EU-maissa. Anttilan mukaan ongelma kuluttajan näkökulmasta syntyy siitä, että EU:n geenimuunneltujen tuotteiden merkintää koskeva asetus ei edellytä lihan ja siitä tehtyjen tuotteiden merkitsemistä geenimuunnelluiksi.

GM-rehun käyttöä on julkisuudessa perusteltu tuotantokustannusten alentamisella. Selvitysten mukaan kysymys on arviolta viiden prosentin säästöstä, mikä voi joissakin tapauksissa olla hyvinkin merkittävä. "Tärkeää on kuitenkin, että maamme rehuvalikoima säilyy niin monipuolisena, että myös tuottajilla on mahdollisuus valita se, millaisella rehulla he eläimiään haluavat ruokkia", painottaa Anttila.

Luomutuotannossa geenimuunneltuja rehuja ei saa käyttää, mikä on Anttilan mielestä turvallinen valinta niille kuluttajille, jotka haluavat olla varmoja, ettei heidän ruokavalionsa sisällä geenimuunneltuja aineksia.

Ministeri Anttila muistuttaa runsaan kymmenen vuoden ajan tehdyn koko elintarvikeketjun yhteistyön tuottaneen tulosta ja kotimaiseen ruokaan liittyvän paljon myönteisiä mielikuvia. Niiden säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää. "Kerran menetettyä kuluttajien luottamusta ei ole helppo saada takaisin."

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Kaisa Karttunen, p. (09) 1605 3302, 040 849 9077