Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Pohjoismainen ruokaohjelma lisää paikallisen ruoan kysyntää

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.6.2007 6.00
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila uskoo, että pohjoismainen ruokaohjelma Ny Nordisk Mat lisää paikallisten raaka-aineiden kysyntää ja kiinnostusta ruoan alkuperää kohtaan. Ministeri avasi tänään Porin ministerikokouksen yhteydessä Pohjoismaisen ruokaohjelman seminaarin.

Ny Nordisk Mat -ohjelma on saanut osakseen suurta kiinnostusta ensimmäisen puolivuotiskautensa aikana. Anttilan mukaan kiinnostus kuvaa hyvin sitä yleistä nostetta, joka ruoan ympärillä on käynnissä. Pohjoismaisessa yhteistyössä ollaan hänen mielestään kiinni ajassa, kun on lähdetty nostamaan esille pohjoismaisen ruoan omaleimaisuutta ja ruokakulttuuria. Ministeri Anttila sanoi olevansa iloinen, että ruoka on vihdoin saamassa sen arvon ja näkyvyyden politiikassa ja pohjoismaisessa yhteistyössä, joka sille kuuluu.

Ny Nordisk Mat -ohjelman yhteydessä luodaan maiden rajat ylittäviä uusia verkostoja ja edistetään pohjoismaisten raaka-aineiden käyttöä sekä osaamista. Ministeri uskoo, että tulevien konkreettisten hankkeiden kautta on mahdollista luoda pysyviä verkostoja, uusia innovaatioita sekä alueellista ja paikallista hyvinvointia kaikkiin Pohjoismaihin.

Anttila haluaisi panostaa Pohjoismaissa ruokasektorin pienyrittäjyyden tukemiseen ja niiden kanavien luomiseen, jotka mahdollistavat paikallisten tuotteiden saamisen kuluttajien ulottuville. Rakennekehitys on valitettavasti vienyt lähikaupat ja supistanut suoramyyntiä. Myös hotellit ja ravintolat pitäisi saada paremmin huomaamaan paikallisuuden vahvuudet omissa raaka-ainehankinnoissaan.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Kaisa Karttunen, p. (09) 1605 3302, 040 849 9077