Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Rehuvalikoiman säilyttävä monipuolisena

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.8.2007 15.00
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan rehuvalikoiman on säilyttävä niin monipuolisena, että myös tuottajat voivat valita, millaisilla rehuilla he eläimiään ruokkivat. "GM-soijaa käytetään yleisesti rehuissa muissa EU-maissa ja ainakin osa Suomeen ulkoa tuodusta lihasta on kasvatettu GM-rehulla", Anttila korosti tänään Keskustan Etelä-Hämeen piiritoimikunnan kokouksessa. Anttilan mukaan GM-rehun käyttöä on perusteltu tuotantokustannusten alentamisella ja hintakilpailukyvyn parantamisella. "Kilpailukykyä voidaan kuitenkin parantaa monilla toimilla, joista rehukustannuksen alentaminen on vain yksi. Ongelmaksi voi muodostua kuitenkin se, onko maailmalta enää saatavissa rehuraaka-aineita, erityisesti soijaa, joissa geenimuuntelua ei ole käytetty." Geenimuunnellun soijan tuonti sianrehujen raaka-aineeksi on EU-säädösten mukaan laillista. Suomi ei voi tuontia yksipuolisella päätöksellä kieltää.

EU:n geenimuunneltuja tuotteita koskeva asetus ei edellytä lihan ja siitä tehtyjen tuotteiden merkitsemistä geenimuunnelluiksi mutta ei myöskään kiellä vapaaehtoisten merkintöjen käyttöä. "Kuluttajalla on oltava oikeus tietää, miten ja millaisilla rehuilla liha on tuotettu. Vapaaehtoiset pakkausmerkinnät takaavat, että kuluttajalla säilyy aito mahdollisuus tehdä valintoja", ministeri Anttila painottaa.

Lopuksi Anttila totesi, että suomalaisen elintarvikeketjun laatustrategiaa on hiottu ja toteutettu yli kymmenen vuoden ajan. Tämän työn ansiosta suomalaiseen ruuan laatuun voi luottaa, ja siihen myös liitetään myönteisiä mielikuvia. "Ruoan laatu on meidän kilpailuetumme. Hinnalla emme pysty halvempien tuotantokustannusten maiden kanssa kilpailemaan. Meillä ei ole varaa hukata kuluttajien luottamusta, sillä ilman sitä, kotimaisella elin-tarviketuotannolla ei ole tulevaisuutta. Suomalaisen kuluttajan luottamuksen säilyttämiseksi vetoan lihateollisuuteen ja lihan jatkojalostajiin päällysmerkintöjen saamiseksi sellaisiin lihatuotteisiin, jotka on tuotettu GM-soijaa käyttäen."

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Kaisa Karttunen, puh. (09) 160 53302, 040 849 9077

Sirkka-Liisa Anttila