Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Leppä: Jakamistaloudella kasvua saaristoalueille

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2018 14.32
Tiedote

Jakamistalous vahvistaa hyvin toteutettuna aluekehitystä saaristo-, rannikko- ja vesistöalueilla, katsoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

”Jakamistalouden kautta voidaan tehostaa alihyödynnettyjen resurssien käyttöä, parantaa palvelutasoa ja ympäristöä sekä luoda toimeentuloa ja yhteisöllisyyttä saaristo-, rannikko- ja vesistöalueilla.  Jakamistaloutta on kuitenkin kehitettävä siten, että yhteiskunnan hyväksymiä  pelisääntöjä noudatetaan”, sanoo ministeri Jari Leppä.

Leppä puhui Saaristoasiain neuvottelukunnan hankkeen ”Jakamistalous saaristo-, rannikko- ja vesistöalueiden mahdollisuutena” raportin julkistamistilaisuudessa keskiviikkona.

Lepän mukaan olemassa olevaa kansallista sekä EU:n rahoitusta ja neuvontaa voidaan periaatteessa hyödyntää myös jakamistalouden sovellusten ja palvelujen kehittämisessä.

Saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen totesi, että saaristo-, rannikko- ja vesistöalueiden kannattaa organisoida jakamistaloutta edistäviä hankkeita.

Jakamistalouden eteneminen edellyttää, että toimivat tietoliikenneyhteydet varmistetaan ja jakamistalouden leviämisen kannalta välttämättömiä digitaitoja edistetään eri väestöryhmissä, totesi Kosonen.

Vapaa-ajan asunnoissa (600 000) on keskimäärin n. 285 vuorokautta ja veneissä (200 000) 345 vuorokautta vapaata kapasiteettia. Kotitalouksien omistamissa muissa liikkumisvälineissä, vakituisissa asunnoissa ja koneissa on myös paljon vapaata kapasiteettia. ”Jakamistalouden keinoin käyttämättömät vapaat resurssit voidaan valjastaa laajempaan käyttöön. Tällä luodaan edellytyksiä uusille elinkeinoille ja talouden kasvulle koko Suomessa,” ministeri Leppä totesi.

Hankkeen toteutti FCG Finnish Consulting Group Oy, jossa tutkimukseen osallistuivat Heikki Miettinen, Jarno Palviainen ja Nina Vesterinen.

Hankkeen raportti on verkossa osoitteessa www.mmm.fi/saaristo.

Lisätietoja:

Saaristoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri, Jorma Leppänen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0400 744 900, jorma.leppanen@mmm.fi

Kehittämispäällikkö Heikki Miettinen, FCG, puh. 0500 762 675, heikki.miettinen@fcg.fi  

 

Jari Leppä