Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Leppä ja Saarikko selvityttävät energiajuomien haitat lapsille ja nuorille

maa- ja metsätalousministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.9.2018 10.00
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikko ovat käynnistäneet valmistelun, jonka tavoitteena on selvittää voisiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.

Ministerit ovat pyytäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) kokoamaan katsauksen energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin. Selvitys valmistuu syksyn aikana.

Energiajuomien haitallisten terveysvaikutusten vuoksi niiden pakkauksissa tulee olla varoitusmerkintä siitä, ettei tuote sovi lapsille. THL:n ja Valtion ravitsemisneuvottelukunnan suositus on, että vähittäiskaupat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille.

Näiden toimien riittävyyttä lasten terveyden suojelemiseksi arvioidaan nyt uudelleen. Yhteiskunnan tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja tukea perheen mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.

- Selvityksen pohjalta arvioimme mahdolliset lainsäädännölliset muutostarpeet. Pelkästään pakkausten varoitusmerkinnät ja myynnin rajoittamista koskevat suositukset eivät ole riittäneet estämään energiajuomien ja niihin rinnastettavien tuotteiden lisääntyvää myyntiä lapsille, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa.

- Yhteinen aloitteemme on periaatteellisesti tärkeä. Kysymys on siitä, jätämmekö vanhemmat sekä lasten ja nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset yksin, vai tulisiko meidän tukea heitä myös lainsäädännön avulla, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo.

Energiajuomat ovat elintarvikkeita ja niitä koskevista rajoituksista säädetään elintarvikelainsäädännössä, joka on maa- ja metsätalousministeriön vastuulla. Uutta lakia ei ehditä tällä hallituskaudella saattaa voimaan, mutta käynnistetty valmistelu luo seuraavalle hallitukselle edellytykset päättää asiasta nopeasti.


Lisätietoja:

Erityisavustaja Risto Lahti, MMM, p. 050 565 0424, etunimi.sukunimi@stm.fi
Erityisavustaja Elina Das Bhowmik, STM, p. 040 548 9056, etunimi.sukunimi@stm.fi

Annika Saarikko Jari Leppä Ruoka ja maatalous