Hyppää sisältöön
Media

Salaatin ja pinaatin nitraatin enimmäismäärät nousevat hieman

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.12.2011 8.28
Tiedote -

Salaatin nitraatin enimmäismääriä nostetaan 500 mg:lla/kg kesällä kasvatetuille ja talvella katteen alla kasvatetuille salaateille Uudet enimmäismäärät ovat 3000 - 5 000 mg NO3/kg. Tuoreelle pinaatille annetaan yksi enimmäismäärä 3500 mg/kg koko vuodeksi. Säilötyn, pakastetun tai jäädytetyn pinaatin enimmäismäärä säilyy ennallaan. Korkeampia enimmäismääriä voidaan soveltaa 22.12.2011. Rukolan enimmäismäärää aletaan soveltaa 1.4.2012.

Monista tutkimuksista ja hyvien maatalouskäytäntöjen kehittämisestä huolimatta osalla salaatteja ja tuoreita pinaatteja voimassaoleva nitraatin enimmäismäärä ylittyy eräissä Euroopan unionin maissa, joissa on runsaasti pilvisyyttä.

Rukolasta analysoidaan toisinaan hyvin korkeita nitraattipitoisuuksia ja siksi sille on asetettu enimmäismäärä 6000 mg NO3/kg kesällä ja 7 000 mg NO3/kg talvella. Tätä enimmäismäärää tarkastellaan uudelleen kahden vuoden kuluttua. Enimmäismäärät tulevat voimaan 1.4.2012.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on antanut lausunnon salaatin ja kasvisten syönnin hyödyistä ja haitoista. EFSAn lausunnossa todetaan, että kasvisten syönnin edut ovat mahdollisesta nitraatista johtuvia haittoja suuremmat. EFSAlta kysyttiin myös, miten enimmäismäärän nostaminen vaikuttaisi imeväisten ja pikkulasten nitraatista johtuvaan mahdolliseen akuuttiin riskiin nykyisillä pitoisuustasoilla. Panelin lausumassa todetaan, että keitetystä pinaatista ei ole terveydellistä vaaraa. Kuitenkin, jos lapsi syö enemmän kuin yhden pinaattiaterian päivässä, terveydellistä vaaraa ei voida sulkea pois. Suomessa pinaattiruokia ei suositella alle yksivuotiaille. EFSA totesi, että salaatin ja pinaatin enimmäismäärien nostamisella 500 mg/kg on vähäinen merkitys altistukseen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarvikeylitarkastaja Liisa Rajakangas, p. 050 369 7613