Suovas valmistetaan aikuisten porojen tai vasojen lihasta, jotka ovat syntyneet, kasvaneet ja laiduntaneet Saamenmaalla Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa. Eläimet on teurastettu ja liha on paloiteltu samalla alueella. Suomessa Saamenmaa kattaa saamelaisen poronhoitoalueen eli Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnat sekä Lapin paliskunnan Sodankylän kunnan pohjoisosassa.

Jotta poronlihan alkuperää voidaan valvoa, laitumella käyvien porojen korvaan tulee Saamenmaan lakien mukaan merkitä keskusrekisteriin rekisteröity poronomistajan merkki. Lait pätevät Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa. Numero kulkee eläimen ruhon mukana paloitteluun saakka.

Vastaväitemenettely on aloitettu

Suovas-nimisuojaan liittyvä kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 29.2.2016 saakka. Maaseutuvirasto on julkaissut ilmoituksen hakemuksesta Virallisessa lehdessä sekä Tavaramerkki-lehdessä. Hakemukseen liittyvät asiakirjat löytyvät Mavin verkkosivustolta osoitteesta www.mavi.fi/nimisuoja.

Tuotesuojaa nimen väärinkäyttöä ja väärennöksiä vastaan

EU:n nimisuojajärjestelmä luo tuotteille lisäarvoa sekä suojaa elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä tai huokeammilta väärennöksiltä. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan. Euroopan unionissa on rekisteröity suojattuina nimityksinä yli 1 300 tuotetta.

Maaseutuvirasto vastaa nimisuoja-asioiden käsittelystä Suomessa. Mavi ottaa vastaan rekisteröintihakemuksen, selvittää vaatimustenmukaisuuden ja tutkii hakemusta koskevat vastaväitteet. EU-komissio päättää nimisuojan myöntämisestä ja rekisteröinnistä.

Lisätietoa Maaseutuvirastosta:
hankekehittäjä Piritta Sokura, p. 0295 31 2364, etunimi.sukunimi(at)mavi.fi