Tahtoa, tekoja ja sitoutumista - elintarvikeketjun kilpailukyky yhteistyöllä
Maa- ja metsätalousministeriön ja ProAgria Maaseutukeskusten Liiton järjestämässä vuotuisessa elintarvikeketjun päättäjien visio- ja uutispäivässä 17.11. kuultiin globaaleista muutoksista elintarviketaloudessa, vastuullisesta yritystoiminnasta ja kokonaisten arvoketjujen hallinnasta. Laatustrategiatyön etenemisestä kertovassa tilaisuudessa palkittiin myös Vuoden Maatila 2006 -kilpailun voittajat.
Elintarviketalouden laatustrategia teetti kyselytutkimuksen elintarvikeketjun ylemmälle johdolle tänä syksynä. Kysely kartoitti johtajien tietämystä laatustrategiasta, strategian tavoitteiden oikeellisuutta ja tärkeyttä sekä yritysten sitoutumista strategiaan.
Tutkimuksen mukaan elintarviketeollisuuden ja kaupan johto tuntee kansallisen laatustrategian kohtalaisesti tai melko hyvin. Strategian merkitys arvioidaan kohtalaisen tärkeästä tärkeään. Kaupan edustajista kaikki pitävät strategiaa melko tärkeänä ja ruokapalveluiden edustajat tärkeänä. Kysyttäessä Laatustrategian tavoitteiden tärkeyttä ja niiden toteutumista käytännössä eri toimialoja edustavien vastaajien näkemykset olivat varsin yhtenäisiä. Yrityksen koosta riippumatta kilpailukyvyn vahvistaminen nähdään kaikissa ketjun osissa keskeisimmäksi tavoitteeksi. Tavoitteen ja toteutumisen välillä on kuitenkin vielä iso ero. "Tahtoa ja sitoutumistakin näyttää ruokaketjussa olevan, mutta käytännön teoissa on vielä parantamisen varaa", sanoo laatustrategian johtoryhmän puheenjohtaja Ilkka Ruska maa- ja metsätalousministeriöstä.
Selvityksessä kysyttiin myös, tarvitaanko laatujärjestelmästä kertovaa merkkiä ja voisiko Joutsenlipusta tulla laatumerkki. Näkemykset Joutsenlipun muuttamisesta selkeämmin laatumerkiksi hajosivat kyselyn vastauksissa merkittävästi. Elintarviketeollisuuden edustajat katsovat nykykäytännön riittävän, kun taas kaupan ja ruokapalveluiden edustajat kannattavat merkin sisällön laajentamista.
Tarkoitus on, että ensi vuonna laatustrategiatyössä löydetään mittarit ja tehdään yhteiset mitattavat tavoitteet. Yhteisistä tavoitteista sopiminen ja niiden seuraaminen helpottaa yhteistyötä ja auttaa onnistumisen arvioinnissa. Alan kilpailukykyä kehitettäessä ei voida pitäytyä ketjun eri osien kilpailukyvyn kehittämisessä vaan ketjuja on katsottava kokonaisina.
"Laatustrategian painopisteen suuntaaminen kokonaisten ketjujen kilpailukyvyn kehittämiseen onkin asetettu tärkeimmäksi lähivuosien toimintaa suuntaavaksi tavoitteeksi", linjaa ylijohtaja Ilkka Ruska.
Maa- ja metsätalousministeriö koordinoi Suomen elintarviketalouden vuonna 1997 käynnistämää kansallista laatustrategiaa. Elintarviketalouden laatustrategian tavoitteena on kehittää kotimaisen elintarvikeketjun vahvuuksia, kuten kuluttajan luottamukseen perustuvaa kilpailuetua ja yhteisen toiminnan tehostumiseen perustuvaa kilpailukykyä. Vuosien mittaan on myös vahvistunut arvo vastuullisesta toiminnasta. Strategialla halutaan parantaa kuluttajan tietoisuutta kotimaisen elintarviketalouden toiminnasta, jotta kuluttaja jatkossakin valitsisi ostoskoriinsa kotimaisen ketjun tuotteen. Alkuvuosista asti on tehty työtä sekä suomalaisen elintarvikkeen laadun että ketjun kilpailukyvyn puolesta.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Ylijohtaja Ilkka Ruska, puh 040 504 0192
Ylitarkastaja Marja Innanen, puh 040 777 5582