Hyppää sisältöön
Media

Tukikelpoisuuden vaihto peltolohkolta toiselle mahdolliseksi ympäristötuessa ja luonnonhaittakorvauksessa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.3.2008 13.05
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi tänään luonnonhaittakorvauksista ja maatalouden ympäristötuista vuosina 2007 - 2013 annetun valtioneuvoston asetuksen muutoksen. Muutoksella säädetään tukikelpoisuuden vaihtamisen ehdoista ympäristötuessa ja luonnonhaittakorvauksessa tukikelpoisen ja tukikelvottoman peltoalan välillä. Muut muutokset liittyvät kansallisen toimeenpanon käytännön selkiyttämiseen ja parantamiseen.

Ympäristötuen ja luonnonhaittakorvauksen määrärahatilanne on estänyt uusien tukikelvottomien peltojen ottamisen tuen piiriin. Tilatason pellonkäytön parantamiseksi viljelijät voivat nyt hakea lohkon tukikelpoisuuden siirtämistä sellaiselle tilan lohkolle, joka on tähän asti ollut tukikelpoisuuden ulkopuolella.

Vuonna 2008 tukikelpoisuuden vaihtoa voivat hakea sekä vuonna 2007 tukisitoumuksen antaneet että vuonna 2008 sitoumuksen antavat viljelijät. Vuonna 2009 ja sen jälkeen tukikelpoisuuden vaihtoa voivat vuosittain hakea vain ne viljelijät, jotka hakevat päättyvän viisivuotisen sitoumuksen jälkeen uutta sitoumusta.

Tukikelpoisuuden vaihtaminen on mahdollista vain saman tukialueen peltojen välillä. Vaihtamista voidaan hakea ainoastaan viljelijän omistuksessa olevien, sitoumuksen antamista edeltävänä tukivuonna tukihakemuksessa ilmoitettujen lohkojen välillä. Jos sitoumus on annettu 2007, vaihdettavat peltoalat on tullut ilmoittaa 2007 tukihakemuksella. Vaihdettavan alan tulee olla tilakohtaisesti vähintään 2 hehtaaria. Tukikelpoisuutta ei ympäristötuessa saa vaihtaa peruslohkolta, jota koskee voimassa oleva erityistukisopimus.

Tukikelpoisuuden vaihto ei lisää tukimenekkiä, koska tukikelpoinen ala ei saa vaihdossa kasvaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Antero Nikander, puh. (09) 160 52926
ylitarkastaja Sini Wallenius, puh. (09) 160 54234