Hyppää sisältöön
Media

Tuore lähiruoka koululaisten lautasella on mahdollista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.2007 6.00
Tiedote -

Alkukesästä uudistunut hankintalaki ei estä ammattikeittiöitä hankkimasta elintarvikkeita vaihtoehtoisten hankintakanavien kautta lähiruokaviikon tai vastaavan sesonginmukaisen teemaviikon aikana. Näin voidaan aloittaa uudelleen tuoreiden ja lyhyen toimitusketjun elintarvikkeiden käyttö julkisen sektorin ruokapalveluissa. Lähiruoan edistämisestä kuultiin tänään eduskunnassa järjestetyssä Lähiruokaseminaarissa.

Lähiruoan käyttö edistää maakunnallista ruokakulttuuria, joka on kansallisen ruokakulttuurin myötä nostamassa profiiliaan. Paikallisille ruoantuottajille lähiruokaviikot ovat mahdollisuus esitellä omaa tuotantoaan ammattikeittiöille ja solmia pysyvämpiäkin toimitussuhteita, kun pelisäännöistä päästään yhteisymmärrykseen. Suomessa on vietetty ensimmäisiä valtakunnallisia lähiruokaviikkoja syyskuun ajan.

"Kouluruokailu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden sitouttaa kestävään kehitykseen. Eurooppalaiset säädökset eivät ole esteenä lähiruoan käytölle. Tarjouspyynnöissä voidaan käyttää esimerkiksi teknisiä laatuominaisuuksia, kuten luomutuotteet, tai tuotteiden tuoreuteen viittaavat määritelmät", painotti seminaarin pääesiintyjä professori Roberta Sonnino Cardiffin yliopistosta.

"Erityisen tärkeää lähiruoasta keskusteleminen on nyt, kun sekä EU:n komissiossa että kestävät hankinnat -työryhmässä Suomessa ollaan valmistelemassa suosituksia julkisen sektorin kestävämmille hankinnoille. Suosituksissa mainitaan erityisesti luomutuotteiden, tuoreiden elintarvikkeiden sekä sesonginmukaisen ruoan käytön edistäminen", kertoi hankepäällikkö Irma Kärkkäinen. Lähikeittiöhankkeen tuoreen selvityksen mukaan yli 93 % lähituotteista julkisen sektorin keittiöihin tulee suoraan tuottajilta.

Tuore on mahdollista -seminaarin tavoitteena on herättää vaikuttajien, päättäjien ja kuluttajien kiinnostus ruoan alkuperää, laatuketjua sekä jäljitettävyyttä kohtaan. Keskusteluun halutaan mukaan kaikki tahot, jotka ovat tekemässä päätöksiä julkisen sektorin ruokapalveluista. Koulujen ja päiväkotien keittiöhenkilöstöllä on erittäin suuri vastuu lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä ruokailutottumusten, ravitsemuksen ja ostokäyttäytymisen opettamisessa.

Lisätietoja:
Hankepäällikkö Irma Kärkkäinen, EkoCentria, puh. 044 785 4012
Laatuketjun koordinaattori Marja Innanen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 777 5582