Hyppää sisältöön
Media

Tutkimus: suomalaiset mieltävät vodkan raaka-aineeksi viljan tai perunan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.2.2007 10.00
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttajat mieltävät vodkan raaka-aineeksi viljan joko yleisesti tai yksittäisinä viljalajikkeina. Viljan jälkeen toiseksi yleisimmäksi vodkan raaka-aineeksi mielletään peruna. Muille raaka-aineille jäi ainoastaan muutaman prosentin osuus. Suurin osa vastaa-jista myös katsoo, että vodka tulisi valmistaa viljasta tai perunasta.

Suomalaiset kuluttajat eivät normaalisti kiinnitä huomiota etikettiin vaikka osa katsookin etiketissä olevan informaation tärkeäksi. Tämän voidaan katsoa johtuvan siitä, että suomalaiset pitävät itsestään selvänä vodkan olevan valmistetun viljasta tai perunasta.

Väkeviä alkoholijuomia koskevan lainsäädännön uudistaminen on meneillään sekä Euroopan unionin neuvostossa että Euroopan parlamentissa. Yksi vaikeimmin sovittavista asioista on vodkan määritelmä. Puheenjohtajakaudellaan Suomi antoi vodkan määritelmää koskevan kompromissiehdotuksen, jonka mukaisesti vodka luokitellaan kahteen luokkaan: vodka ja vodka tehty/tislattu (merkintä mistä raaka-aineesta).

Ehdotettu vodkan määrittely ei ole WTO-sääntöjen eikä yhteisön lainsäädännön vastainen, mikäli on osoitettavissa, että kuluttajat näkevät eron eri raaka-aineista valmistettujen vodkien raaka-aineiden välillä. Tämän johdosta maatalouden erityiskomitean puheenjohtaja pyysi vodkaa tuottavia jäsenmaita tekemään asiaa koskevia kuluttajatutkimuksia. Tutkimuksia on nyt tehty useissa jäsenmaissa. Suomessa tutkimus teetettiin maa- ja metsätalousministeriön toimesta TNS-Gallupilla. Tutkimuksia käsitellään maatalouden erityiskomiteassa 5.3.2007.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

ylitarkastaja Maija Heinonen, p. (09) 160 54278
ylitarkastaja Karri Kunnas, p. (09) 160 52239