Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Hyvän ruuan ja harkitun hallinnon puolesta

Martti Patjas Julkaisupäivä 17.12.2021 18.01 Blogit MMM

Säädetään, laaditaan, selvitetään. Kehitetään, edistetään, parannetaan. Jatkossa, lähiaikoina, tulevina vuosina. Tällaisia kuvauksiahan hallinnollisessa kielessä piisaa, ja niille oikeutetusti usein vähintään hymähdellään. Kritiikki on paikallaan, ja virkakoneiston pitää työssään kansakunnan hyväksi ottaa nöyrästi palaute vastaan. Samalla on paikallaan hieman avata sitä, miksi tällaista kapulakieltä soljuu kansalaisten suuntaan niin sujuvasti.

Usein asiakokonaisuudet tai muutokset, joista viestiä pitää välittää, ovat hirvittävän monimutkaisia. Asiat valmistuvat vasta vaiheittain, ja huomioon pitää ottaa lukuisia ristikytkentöjä ja näkökulmia. Virkavastuulla ei puuttuvien päätösten tai linjausten ohi myöskään mennä löysiä lupailemaan. Emme halua, että verovarojen käyttöä, liikenneturvallisuutta tai vaikkapa Olkiluoto kolmosen käyttöönottoa ohjaillaan päivän tuntemusten tai medianostojen perusteella. Mutta kärsivällisyyttähän keskeisten asioiden hahmottuminen isoissa kokonaisuuksissa vaatii. Kiteyttäminen selkosuomeksi ja ennakoiden on äärimmäisen tärkeää, ja siitä sopii viranomaisia aina muistutella.

Torstaina 16.12. Suomen viralliseksi esitykseksi hyväksytty muhkea paketti vuosien 2023-2027 maatalouspolitiikasta Suomessa on pitkään ja hyvin haudutettu, laaja-alainen ja häkellyttävän paljon yksityiskohtia sisältävä kokonaisuus. Kommentteja tähän kohdistuu paljon: ”Mihin tällaista tarvitaan? Tehdään vaan mitä halutaan ja heti! Tai itse asiassa muutetaan kerralla kaikki uusiksi! Ja heti!” EU-jäsenmaana tällainen ote ei vaan johda mihinkään, koska maatalouspolitiikka on 27 maan yhteisössä todellakin yhteistä – hyvässä ja vähän huonommassa. Elintarvikkeiden turvallisuutta ja ruuantuotannon kestävyyttä vaalitaan koko EU-alueella kansalaisten hyväksi. 

Markkinat ja niiden pelisäännöt ovat yhteiset, ruokaa on yleensä riittävästi saatavilla ja sen laadun suhteen ei juuri tarvitse empiä, kunhan itse pitää huolta kylmäketjustaan ja muista joka kodin perusasioista. Itsestään selvää, totta kai. Mutta tällainen hieno tilanne ei ole mikään ihmeellinen luonnonlaki, vaan sen on ensin joku ”selvittänyt, valmistellut, kehittänyt, päättänyt ja varmistanut”. Harkittua hallinnollista ohjaustakin siis tarvitaan, sopivasti annosteltuna.

Maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen käytetään vuosina 2023-2027 Suomessa yhteensä noin 10 miljardia euroa – saman kokoluokan toinen turvallisuushanke päätettiin myös hiljattain. Mihin näin merkittävä rahoitus sitten oikein perustuu? Siihen, että kriisinkestävää ja laadukasta ruuantuotantoa tarvitaan myös siellä, missä tuotantokustannusten taso on paljon korkeampi kuin yhteisillä markkinoilla keskimäärin.

Kuluttajina haluamme ja saamme ostaa hyvää suomalaista ruokaa häiriöttä ja tehtaan takuulla, mutta ei sen hinta vastaa tuotantokustannuksia – niin olemme demokraattisesti päättäneet. Siksi kustannukset ja suomalaisen tuottajan arvokas työ pitää korvata toista kautta, eli tukivälineillä. Tukieurojen ”rohmuamisen” tai ”syytämisen” ei kannata myöskään antaa painaa mieltä, koska maatalouspolitiikan EU-tason hyväksyntä- ja kontrollimekanismi on vuosikymmenten aikana huippuunsa viritetty rynnäkköase. Sakkolaput jäsenmaille ovat kerralla jopa satoja miljoonia, kun EU-komissio väärinkäytöksiä korjailee.

Monivaiheisten selvitysten ja päätösten kautta muodostuneella CAP-suunnitelmalla annetaan pelisäännöt kotimaiselle ruuantuotannolle vuosiksi 2023-2027. Taloudellisen selviytymispaketin ohella toimenpiteillä ohjataan ruuantuotantoa suoraan ja välillisesti siten, että ympäristö- ja ilmastokestävyydessä päästään yhä parempaan ja myös muihin yhteiskunnan odotuksiin vastataan. Kaiken hallinnollisen terminologian ja työryhmäkiireen jälkeen on kuitenkin muistettava, kenelle tätä työtä on oikeasti tehty ja tehdään jatkossa. EU-pykälillä ja kansallisilla suunnitelmilla ja säädöksillä kun on hirvittävän huono ravintoarvo.
Kiitos Sinulle, vastuullinen suomalainen ruuantuottaja! Hyvää ja herkullista joulunaikaa kaikille!

Kirjoittaja on neuvotteleva ja harkitseva virkamies maa- ja metsätalousministeriössä.

EU ja kansainväliset asiat MMM Martti Patjas Ruoka ja maatalous

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.