Maa- ja metsätalousministeriön blogi
Yhteiseksi hyväksi
Olemme maa- ja metsätalousministeriössä sitoutuneet monipuoliseen työhön Agenda 2030 tavoitteiden saavuttamiseksi. Olemme alusta asti tunnistaneet myös työn...
Kaiken takana on tutkittu tieto - osataanko Suomesta viedä sitä maailmalle?
Olin viime viikolla YK:n organisaatioiden (WHO, FAO, WOAH ja UNEP) yhdessä alulle panemassa korkean tason kokouksessa, joka koski AMR:n eli...
Uudistuva osaaminen suomalaisen alkutuotannon tukena
Alkaneen kasvukauden äärellä satokauden työt täyttävät ajan ja ajatukset. Niitä varjostavat kuitenkin syksystä saakka nopeasti nousseet tuotantopanosten...
Juoko ruoka kaiken veden?
Ruoan tuottaminen vaatii valtavat määrät vettä. Maailmanlaajuisesti 70% kaikesta käytetystä makeasta vedestä menee kasvi- ja eläintuotantoon. Monilla...
Ruoantuotantoa ilmastoa kunnioittaen
Maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä dityppioksidin ja metaanin vähentäminen on tunnustetusti vaikeaa. Päästöt tulevat pääasiassa eläimistä, lannasta ja...
Älymaatalous on satsaus tulevaisuuteen
Maatalousalan ikääntymisestä on käyty paljon keskustelua EU:n eri foorumeilla. Puheissa ollaan huolissaan omasta ja koko maailman ruoantuotannosta ja siitä,...
Matkailupalveluille yhteinen tietokanta
Kulunut kevät ja kesä ovat olleet monella tavalla poikkeuksellisia – myös matkailun osalta. Kotimaan matkailun suosio on kasvanut ja...
Turvallinen arki onnellisuuden perustana
Olen tämän kevään ja alkukesän aikana jutustellut suomalaisesta ruuantuotannosta uudessa ministeriön Jalat maassa -podcastsarjassa. Idea podcastiin on ihan...
Kastematona viljelijän pellossa – ilmastoratkaisut maankäyttösektorille
Peltoja salaojittavia kastematoja, taloudellista säästöä typpeä sitovien kasvien avulla, metsien kasvun lisäystä ja istutusta tai pellon muuttamista...
Koronapandemia ravistelee vesihuollon yhteistyörakenteita
Vesihuollon häiriötön toiminta korostuu pandemian aikana. Riittävä ja puhdas talousvesi on välttämätöntä hygienian ylläpitämiseksi niin kotitalouksissa kuin...
Nyt päätetään, mitä me syömme ensi vuonna
Elintarvikkeet eivät tule kauppojen hyllylle itsestään. Suomalainen ruokajärjestelmä työllistää yli 300 000 henkilöä. Työtunnit jokaisen leivän,...
Turvataan arjen jatkuminen ruuantuotannossa
Hallituksen eduskunnalle antama asetusesitys valmiuslain käyttöönottamiseksi ei suoraan kosketa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaa. Oma...
Ruokajärjestelmä toimii kaikissa olosuhteissa
Suomessa ei tarvitse olla huolissaan ruuan riittävyydestä koronainfektion vuoksi. Ruuan tuottaminen on ammattilaisten käsissä. Koronavirus ei leviä eläinten...
Kansainvälisin sopimuksin kohti pienempää ruokahävikkiä
Ruokaa tarvitsemme elääksemme, mutta ruokahävikistä meidän on opittava pois ja vieläpä vauhdilla. EU-maat Suomi mukaan lukien ovat sitoutuneet YK:n kestävän...
Ei lyijyä lautaselle
Syksy on metsästyksen huippusesonkia ja pakastimia täytetään ekologisilla riistaherkuilla. Tänä syksynä metsästäjien mielissä on pyörinyt keskustelu luotien...
Euroopan ruokapolitiikka on ilmastoa, taloutta ja ihmisten ja ympäristön hyvinvointia
Green Deal on tulevan EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin poikkialainen kestävän toiminnan ja talouden suunnitelma. Yhtenä...
Arvostuksesta ja rakkaudesta lehmään
Pikkutytöstä asti halusin eläinlääkäriksi. Kaikki eläimet ovat kiinnostaneet minua aina, luonnon villieläimistä kotieläimiin. Mutta lehmiä minä halusin...
Omavalvonta on paras renki, mutta isäntääkin tarvitaan
Vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa on pohdittu yritysten omavalvonnan ja työn tilaajan valvonnan suhdetta. Kirjoituksissa on viitattu myös muiden...
Metsästä lautaselle
Meitä metsästäjiä on noin 300 000 ja hirvijahteihin osallistuu vuosittain noin joka kolmas. Lihasaaliskin on kunnioitusta herättävä, noin 10 miljoonaa kiloa...
Tyynenmeren mallia Pohjolan ilmastokeskusteluun
Minulla on ollut tämän vuoden aikana mahdollisuus osallistua kahteen pyöreän pöydän Talanoa-keskusteluun, joissa on pohdittu Suomen mahdollisuuksia lisätä...