Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Kameran matkassa kuntien keittiöihin

Auli Väänänen Julkaisupäivä 11.6.2019 13.55 Blogit MMM

Yksi nykyisistä työtehtävistäni hankintalähettiläänä on jakaa tietoa ja herättää keskustelua onnistuneista, laadukkaista elintarvikehankinnoista. Toimijoiden tueksi ja vastuullisuutta vauhdittamaan halusimme koota videomuotoon tärkeimmät viestit kestävistä julkisista elintarvikehankinnoista ja vastuullisesti tuotetusta ruoasta. Lyhyitä asiantuntijahaastatteluja sisältävissä videoissa eri ammattiryhmien edustajat jakavat tietoa vastuullisesti tuotetun ruoan arvoista, hyödyistä ja hankintakeinoista, videot löydät Youtubesta ja suosittelen niitä lämpimästi niin kuntapäättäjien, ruokapalveluammattilaisten, tavarantoimittajien kuin kuntalaistenkin katsottavaksi.

Videot kuvattiin huhtikuussa Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja pääkaupunkiseudulla. Kuvauspaikat valikoituivat sekä sijainnin, että kiinnostavien esimerkkiensä kautta. Pääsin hankintalähettiläänä mukaan kuvauksiin, ja samalla tapaamaan haastateltavia. Vastuulliset elintarvikehankinnat -videoiden kuvaukset kiinnostivat myös paikallista lehdistöä, ja videokuvauksista tehtiin neljä lehtikirjoitusta paikallislehtiin.

Videoita kuvatessa välittyi aitous, työtä tehdään suurella sydämellä tavoitellen parasta lopputulosta. Arvoina korostuivat kotimaisuus, luomu ja paikallinen ruoka, jotka viestivät turvallisesta ja ympäristön huomioivasta tuotannosta sekä halusta tukea suomalaista ja paikallista työllisyyttä.

Keinoja tärkeinä pidettyjen arvojen toteuttamiseen kentältä löytyy runsaasti. Omasta maakunnasta halutaan löytää suurkeittiöön sopivia tuotteita, kuten perunaa, marjaa, kasviksia sekä härkäpapua ja järvikalaa. Hankintoja ollaan jaettu osiin, jotta paikalliset tuottajat ja tukut voisivat niihin paremmin osallistua. Kotimaisesta järvikalasta ja härkäpavusta ollaan kehitelty uusia, omaan tuotantoon soveltuvia reseptejä.

Myös ruoan ilmastoystävällisyyden merkitys oli paljon esillä, ja sen myötä kasvisruoan ja kasvisproteiinin käytön lisääminen. Kuvauspaikkojen kouluissa kasvisruoka on tarjolla toisena vapaasti otettavana vaihtoehtona, ja osassa kaupunkeja on myös kasvisruokapäivä kerran viikossa. Toisaalta lihaa hankinnasta keskusteltaessa korostuivat lihan laatuun, eläinten hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät kriteerit, ja kotimaisen lihan turvallisuus.

Keskusteluissa nousi vahvasti esille vuorovaikutuksen ja yhteistyön merkitys eri osapuolten välillä, niin ateriapalvelun, hankintayksikön ja kuntapäättäjien kuin ruoan tuottajien ja tukun. On uskallettava linjata ja kertoa, millaista laatua hankinnoilta halutaan, ja seisottava linjausten takana. Tarvitaan aitoa markkinavuoropuhelua ja tahtoa kehittää hankintoja vastuullisemmiksi. Sekä huolellista hankintojen valmistelua, seurantaa ja kehittämistä.

Paljon mahtui kolmeen kuvauspäivään, ja kaikkea emme saaneet mahtumaan 10 minuuttiin, joten tulen varmasti jakamaan parhaita paloja vielä lisää blogikirjoituksissani.

Auli Väänänen
Twitter: @hankintalahetti

Kirjoittaja on julkisten ateriapalveluiden hankintoihin erikoistunut erityisasiantuntija maa- ja metsätalousministeriössä. Hankintalähettiläänä Väänäsen tavoitteena on tukea julkisia keittiöitä vastuullisuuden ja kestävyyden huomioimisessa ruokahankinnoissa valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.