Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Kuluttajalla on oikeus saada tietoa lisäaineiden käytöstä tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa

Anna Lemström Julkaisupäivä 19.7.2021 12.00 Blogit MMM

"Jos haluat välttää lisäaineita, syö mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa”. ”Tuoreissa elintarvikkeissa kuten lihassa, kalassa, maidossa tai kasviksissa ja hedelmissä ei periaatteessa ole lisäaineita”.

Tätä olemme toistaneet kuluttajalle, joka keskimäärin suhtautuu varauksellisesti, ellei jopa kielteisesti lisäaineiden käyttöön. EU:n lisäaineasetuksen mukaan on elintarvikeryhmittäin tarkkaan säädettävä, jos tästä periaatteesta poiketaan. Mutta olemmeko muuttamassa tai olemmeko jo muuttaneet tätä prosessoimattomien elintarvikkeiden koskemattomuuden periaatetta ja onko kuluttaja tietoinen tästä?

Viime vuosien aikana EU:n komissio on vastaanottanut useita hakemuksia, joissa haetaan hyväksyntää lisäaineen käytölle tuoreiden hedelmien ja vihannesten pinnalla. Tällaiset lisäaineet toimisivat kiillotusaineena eli käytännössä suojaavat, pitävät kosteutta sekä estävät haitallisten mikrobien tai homeiden muodostumista. Koska tällä hetkellä on jo hyväksytty eräiden vahojen ja rasvahappoyhdisteiden käyttö jopa eräiden kuorineen syötävien hedelmien pinnalla, komission ja jäsenmaiden on vaikea perustella, miksi uusia yhtä turvallisia aineita ei voitaisi edelleen hyväksyä käyttöön.

On vaikea arvioida, tarvitaanko näitä uusia lisäaineita. Vähentääkö aineiden käyttö hävikin määrää ruokaketjussa tai ovatko ne ongelmallisten pakkausmateriaalien, kuten muovin, todellisia vaihtoehtoja, kuten aineiden markkinoijat väittävät? Toisaalta hedelmiä ja vihanneksia kuljetetaan pitkiä matkoja mm. Etelä-Amerikasta, jossa vihannesten ja hedelmien käsittely lisäaineilla on yleistä. On myös oletettavaa, että jos hedelmät pysyisivät lisäaineiden ansiosta kauemmin tuoreen näköisinä, kuluttaja ostaisi niitä enemmän. Tämä olisi eduksi meille, koska suomalaiset syövät liian vähän hedelmiä ja vihanneksia.

Kuluttajaa ei saa johtaa harhaan. Ostohetkellä kuluttajalla tulisi olla kaikki tarvittava tieto valistuneen ostopäätöksen tekemiseksi. Saatavuuden, asettelun ja hinnan lisäksi riittävä, selkeä ja ymmärrettävä tieto elintarvikkeen tuotannosta ja valmistuksessa on keskeistä, jos halutaan, että kuluttaja voi ostopäätöksellään vaikuttaa siihen, mitä hänelle tarjotaan. Tällä hetkellä tämä perustavaa laatua oleva oikeus ei täysin toteudu sellaisten pakkaamattomana myytävien hedelmien ja vihannesten osalta, joiden pinnalla voi olla lisäaineita.

Kuluttajan luottamuksen säilyttäminen on tärkeää. On vaikea nähdä, että EU tai komissio voisi yksin torpata uusien lisäaineiden laajemman käytön tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa. On myös epäselvää, mitä mieltä kuluttaja loppujen lopuksi on. Siksi on tärkeää, että tieto lisäaineiden käytöstä siirtyy elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa, jotta tieto voidaan antaa kuluttajalle.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille edellyttää, että suomalainen kuluttaja saa tiedon myös pakkaamattomien elintarvikkeiden, kuten hedelmien ja vihannesten, ainesosista mukaan lukien lisäaineet. Tiedon ei tarvitse olla kirjallisesti saatavana, mutta kuluttajalle on annettava tieto, että hänellä on oikeus saada tämä tieto.

Kirjoittaja työskentelee elintarvikeylitarkastajana maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston  elintarviketurvallisuusyksikössä

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.