Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Vietnamin tuliaisia

Virpi Suoninen Julkaisupäivä 24.10.2022 15.49 Blogit MMM

Koronakurimuksen pikkuhiljaa hiipuessa myös kansainvälinen yhteistyö ja vienninedistäminen ovat palautumassa raiteilleen. Fyysisiä tapaamisia ei tässäkään työssä voita mikään. Lomakauden jälkeen olikin erityisen hauskaa alkaa valmistella vienninedistämisvierailua Vietnamiin maa- ja metsätalousministeri Kurvisen johdolla. Matkaohjelma oli lyhyt, mutta tehokas paketti ministeri- ja yritystapaamisia, asiantuntijakeskusteluja ja seminaareja. Delegaatio oli 14 yrityksen ja organisaation edustava otos suomalaisosaamista metsä-, ruoka- ja vesisektoreilla.

Ensikertalaiselle Vietnam näyttäytyi vieraanvaraisena maana, jonka kanssa Suomella on poikkeuksellisen tiiviit suhteet. Suomi tunnetaan Vietnamissa hyvin pitkän kehitysyhteistyöhistorian ansiosta. Kahdenväliset kehitysyhteistyöohjelmat loppuivat vuonna 2018. Ohjelmien ansiosta mm. Suomen vesiosaaminen on jättänyt jälkensä – Finnish water tarkoittaa Vietnamissa erinomaista veden laatua.

Yhteistyössä ollaan nyt siirtymässä kaupallisempaan suuntaan. Vietnamin talouskasvu on viime vuodet ollut nopeaa. Ulkomaankauppaa on vauhdittanut EU:n ja Vietnamin välillä solmittu vapaakauppasopimus EVFTA. Myös suomalaisyritykset ovat hyötyneet vapaakauppasopimuksesta ja kahdenvälinen kauppa on ollut merkittävässä kasvussa sopimuksen voimaan astumisen jälkeen.

Maa- ja metsätalous ovat maan talouden tukijalkoja. Vietnam ja sen tärkeät elinkeinot ovat erityisen herkkiä ilmastonmuutoksen vaikutuksille, mikä tuli lähes kaikissa tapaamisissa ja tilaisuuksissa esiin. Muitakin haasteita, mm. vesihuollon toimivuudessa, riittää matkalla tavoitteeseen tulla korkean tulotason maaksi vuoteen 2045 mennessä. Huolimatta muodollisista puitteista ja etukäteen valmistelluista puheenvuoroista, kaikista tapaamisesta välittyi aito kiinnostus ja perehtyneisyys suomalaisten tarjoamiin ratkaisuihin.

Matkoilla on hauska kuulla mikä muita hämmästyttää Suomessa. Vietnamin maatalousministeri kertoi ihastelleensa Suomen vierailullaan metsässä kauniita sieniä, jotka paljastuivat myrkylliseksi. Ministeri oli ihmetellyt miksemme kerää niitä kaikkia pois, etteivät esimerkiksi lapset pistä myrkkyä suuhunsa. Hänelle kerrottiin, että lapsetkin tietävät, mitkä sienet ovat myrkyllisiä ja ne myrkyllisetkin voivat olla ruokaa jollekin toiselle lajille. Vastaus kertoi hänelle tasapainoisesta luontosuhteesta ja koulutuksen merkityksestä sekä syitä maailman onnellisimman kansan tittelin taustalla.

Korkean tason vienninedistämisvierailujen tarkoituksena on tukea yritysten yhteistyötä ja kauppaa kohdemaassa. Ministerin vierailu avaa usein sellaisia ovia, joita on muuten vaikea päästä kolkuttelemaan. Tämän vierailun konkreettisimpana tuloksena pysähdyksissä olleet suomalaisten liha- ja siipikarjan lihan markkinoillepääsyhankkeet nytkähtivät eteenpäin. Suurin työ yhteistyön vauhdittamiseksi tehdään kuitenkin vierailujen välillä. Tuliaisina on maukkaan vietnamilaisen kahvin lisäksi paljon markkinatietoa ja uusia kontakteja, joiden kanssa jatkaa keskustelua.

Kirjoittaja työskentelee neuvottelevana virkamiehenä maa- ja metsätalousministeriössä.
 

EU ja kansainväliset asiat MMM Virpi Suoninen

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.