Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Åland! Douze points! Leader-työn helmiä juhlittiin koko Suomessa

Laura Jänis Julkaisupäivä 23.11.2020 8.53 Blogit

Maaseudun paikallisen kehittämisen tulokset ja Leader-työn oivallukset toivat valoa ja iloa syksyyn Leader-ajankohtaispäivässä. Etukäteen jännitti, miten Leader-ryhmät kaiken kiireen keskellä lähtevät mukaan Leader-viisuihin. Mutta Leader-kenttään voi luottaa! Viisujen videokavalkadi kuvaa hienosti ja monipuolisesti maaseudun yrittäjyyttä ja palvelujen kehittämistä, yhdessä tekemistä, innostumista ja innovaatioita.

Viisuäänestyksen voitti täpärästi Leader Åland luonnon monimuotoisuutta edistävillä ympäristöhankkeillaan. Leader-toimintatapa on onnistunut Ahvenanmaalla yli odotusten aktivoimaan ja rahoittamaan ympäristön tilaa parantavia toimia. Toiseksi tuli Varsinais-Suomen Outdoor Leader -hanke, joka on innostanut paikallisia toimijoita kehittämään retkeilyreittejä ja ulkoilualueita. 

Nuoriso-Leader -toimintatavan alkukoti Pohjois-Pohjanmaa ylsi viisuäänestyksessä kolmanneksi. Miten hienoa olikaan kuulla nuoren toteavan, että ”Nuoriso-Leaderissä parasta on nuorten omien unelmien mahdollistaminen, meidän rahoituksen avulla”. ”Meidän rahoituksesta” puhuminen kuvastaa mielestäni sitä, miten nuoret ovat itse kehittäjiä, eivätkä vain kohderyhmää. ”Tätä kautta pääsee tekemään asioita, joilla on oikeasti merkitystä.”

Leader-viisut tuntui raikkaalta tavalta viestiä maaseudun kehittämisestä. Videoilla maaseudun asukkaat, hankkeiden toteuttajat ja Leader-ryhmät kertovat työn tuloksista. Iloiset ihmiset ja kauniit maisemat eri puolilta Suomea puhuvat puolestaan. Alueen kehittämistyön helmi saattoi olla Leader-rahoitteinen hanke, toimintatapa tai jokin muu oivallus, joka halutaan viedä myös tulevalle kaudelle. Kolmen kärjen lisäksi mukana oli muun muassa ikäihmisen perhehoidon toimintamalli, olutpanimon investointi, paikalliseen työvoimapulaan tarttunut työnantajien verkosto, kesäteatterin katos ja uudenlainen ampumahiihtostadion. Pientenkin hankkeiden ja investointien vaikutukset ulottuvat usein laajalle.

Leader-työssä kokeillaan rohkeasti uusia tapoja toimia. Idea Leader-viisuista syntyi tänä etätyöaikana harvinaisessa lähitapaamisessa elokuussa. Toteutukseen lähdettiin matalalla kynnyksellä. ELY-keskus-alueittain Leader-ryhmät valitsivat yhdessä oman alueensa Leader-työn helmen ja kuvasivat sen kahden minuutin videolla. Maaseutuverkostopalvelut koordinoi kisavalmistelut ja järjesti ajankohtaispäivän studiolähetyksen Tampereelta.

Arjen ja kiireen keskellä on tärkeä välillä myös juhlia. Verkostopalvelujen Juha-Matti Markkolan kanssa otimme viisustudiosta vuorotellen yhteyden pisteet julistaneisiin puheenjohtajiin jokaisella ELY-alueella, Ahvenanmaalla ja hallinnon raadissa. Tunnelma oli katossa ruutujen molemmin puolin. Oman alueen pärjäämistä tiukassa kisassa varmasti jännitettiin, mutta leikkimielisen kisan videot toimivat myös inspiraationa muille alueille. 

Jälkeen päin viisuhuumassa ideoimme, että konsepti pitää monistaa EU:n tasolle ja osallistua ensi kerralla koko Suomen joukkueella.

Linkit:
•    Ahvenanmaa voitti historian ensimmäiset Leader-viisut, Maaseutu.fi 5.11.2020

Kirjoittaja on maa- ja metsätalousministeriön Leader-vastaava
 

EU ja kansainväliset asiat Hallinto Laura Jänis Maaseutu

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.