Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Harjoittelujakso voi avata tien ministeriöuralle

Satu Koivisto Julkaisupäivä 1.8.2022 11.42 Blogit MMM

Luulenpa, etten ole ainoa metsätieteiden opiskelija, joka on haaveillut harjoittelusta maa- ja metsätalousministeriössä, ja tunnenkin itseni hyvin onnekkaaksi, kun sain mahdollisuuden tutustua harjoittelijana ministeriön toimintaan. Tulin taloon huhtikuussa, ja harjoittelu jatkui heinäkuun puoliväliin.

Taustaltani olen metsätalousinsinööri ja ammattikorkeakoulun jälkeen päätin opiskella vielä maisterin tutkinnon. Opiskelin vuoden verran metsätieteitä Itä-Suomen yliopistossa, jossa luin sivuaineenani metsäoikeutta. Siirryin kuitenkin Helsingin yliopistoon suorittamaan opintoni loppuun, ja nyt olen jo lähes valmis metsätieteiden maisteri. Ministeriöön hain harjoitteluun, koska työtehtävät vaikuttivat todella kiinnostavilta kaltaiselleni metsien monikäytöstä ja alan lainsäädännöstä kiinnostuneelle metsätieteilijälle.

Toivoin, että pääsisin tutustumaan laajasti metsä- ja bioenergiayksikön töihin, ja toive toteutui mielestäni varsin hyvin. Oli erittäin mielenkiintoista ja opettavaista päästä seuraamaan oman alan merkittäviä ajankohtaisia aiheita lähietäisyydeltä. Tehtäviini kuului muun muassa uuden kansallisen metsästrategian valmisteluun osallistumista: laadin esimerkiksi muistioita metsäneuvoston työvaliokunnan kokouksista, osallistuin työpajatyöskentelyyn, koostin sidosryhmäkyselyn tuloksia sekä pääsin seuraamaan metsäneuvoston kokousta. Kesän aikana työstimme myös nykyiseen metsitystukeen liittyvää materiaalia.

Myös viestintä kuului olennaisena osana tehtäviini; päivitin muun muassa yksikkömme nettisivuja ja infomateriaaleja ja tarkistin materiaaliemme saavutettavuutta. Unohtamatta tietenkään tätä blogitekstiä! Varsinaiseen lainsäädännön valmistelutyöhön en valitettavasti tällä kertaa päässyt osallistumaan, mutta onneksi meille harjoittelijoille järjestettiin kuitenkin oma Lainvalmistelu tutuksi -tilaisuus.

Metsä- ja bioenergiayksikössä on tapana, että tulokkaille varataan lyhyt tutustumistapaaminen jokaisen uuden työtoverin kanssa. Tämä on mielestäni erinomainen tapa päästä tutustumaan uusiin kollegoihin varsinkin nyt, kun monet tekevät edelleen paljon etätöitä. Keskustelin työtoverieni kanssa esimerkiksi heidän työ- ja opiskelutaustoistaan sekä siitä, miten he ovat aikanaan löytäneet tiensä ministeriöön. Näiden keskusteluiden avulla sain myös nopeasti kokonaiskäsityksen yksikkömme laajasta vastuualueesta. Pääsin tutustumaan myös muiden yksiköiden henkilökuntaan ensimmäisissä koronan jälkeen pidetyissä talon yhteisissä kevätjuhlissa.

Työyhteisö oli kaiken kaikkiaan mitä mukavin, ja näen valtioneuvoston myös tulevaisuudessa hyvin potentiaalisena työnantajana. Kehotankin kaikkia ministeriössä työskentelystä kiinnostuneita opiskelijoita seuraamaan aktiivisesti valtiolle.fi -harjoittelupaikkoja ja lähettämään rohkeasti hakemuksensa! Motivaatiota hakemiseen saattaa vahvistaa tieto siitä, että ainakin maa- ja metsätalousministeriössä moni vakinaisista työntekijöistä on työskennellyt aikoinaan ensin harjoittelijana talossa.

Kirjoittaja työskenteli korkeakouluharjoittelijana MMM:n luonnonvaraosaston metsä- ja bioenergiayksikössä kesällä 2022.
 

Hallinto MMM Metsät Satu Koivisto

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.