Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Juhannuksena kannattaa katsoa kaivoon

Minna Hanski Julkaisupäivä 21.6.2018 14.08 Blogit MMM

Kaivo

Kuva: Mirjam Orvomaa

Vanha juhannustaika kehottaa kurkistamaan juhannusyönä kaivoon, jos mielii nähdä kuvan tulevasta kumppanistaan. Jos heijastusta puolisosta ei näy, on mahdollista, että vesi on loppunut.

Etelä- ja Länsi-Suomessa – ja paikoin myös Keski-Suomessa – on satanut touko- ja kesäkuun aikana harvinaisen vähän ja pienten vesistöjen virtaamat ovat ajankohtaan nähden poikkeuksellisen alhaalla. Myös maa on kuivunut ja maankosteuden vajaus on jo nyt Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan yhtä suuri kuin usein loppukesällä.

Laajoilla alueilla pellot eivät ole itäneet, karjan rehun saannissa on ongelmia, nurmikot ovat kellastuneet ja otsikoita värittävät metsäpalovaroitukset ja tarinat jo syttyneistä metsäpaloista. Viime viikonloppuna juostu Jukolan viesti sai lempinimen ”Pöly-Jukola”. Tiistaina tulleet sekä juhannukseksi ennustetut sateet antavat onneksi hieman ensiapua, tosin niiden vaikutus maataloudelle on melko vähäinen.

Kuivuuskartta

Pohjaveden pintoihin kuivuusjakso ei vielä toistaiseksi ole vaikuttanut merkittävästi. Todennäköisesti pohjaveden pinnat kuitenkin laskevat kesän aikana, jos suuria sateita ei saada. SYKEn mukaan maankosteuden vajaus on Etelä- ja Länsi-Suomessa 80–150 mm. Siten pienienkään pohjavesimuodostumien pinta ei nouse lähiviikkojen sateiden avulla, SYKE muistuttaa.

Pohjavesitilannetta seurataan tarkoin jo monella vesihuoltolaitoksella maan länsiosissa, ja tilanne voi vaikeutua kesän edetessä. Eniten veden riittävyydestä kannetaan huolta pieniin pohjavesimuodostumiin tukeutuvilla vedenottamoilla ja yksittäisten kaivojen osalta. Tarvittaessa vesihuoltolaitos voi kieltää esimerkiksi nurmikon kastelun tai autojen pesun veden säästämiseksi.

Edellinen pidempi kuivuusjakso koettiin vuosina 2002–2003. Monet muistavat tuolta ajalta erityisesti haja-asutusalueiden kaivojen ongelmat ja veden laajamittaisen kuljettamisen. Toivoa sopii, että varautumisemme on noista ajoista parantunut. Vesihuoltolaitoksilla on tehty sen jälkeen varautumissuunnittelua ja kuivuusriski on tunnistettu. Ihmiset ovat myös kunnostaneet ja syventäneet omia kaivojaan. Siitä huolimatta on mahdollista, että vesi loppuu tänä kesänä joiltakin vedenottamoilta ja kaivoista.

Veden korkeuden lisäksi on hyvä tarkistaa myös kaivon ulkoiset ja sisäiset rakenteet. Jos niissä on vikaa, kaivon kunnostus on syytä laittaa työlistalle.

Kaivoon kannattaa siis ihan oikeastikin kurkata. Eikä pelkästään juhannusyönä.


Minna Hanski
Vesihallintoneuvos
Maa- ja metsätalousministeriö

Twitter: @MinnaHanski

1 Kommentti

Syötä kommenttisi tähän.
K
Kaitsu M 5 Vuodet sitten
Hyvä ja asiallinen kirjoitus talousvesikaivojen vesitilanteen riittävyydestä. "Jos heijastusta ei näy, saattaa vesikaivon vesi olla loppunut", hauskasti sanottu. Vesitilannetta kannattaa tosiaan seurata tiiviimmin eikä pelkästään juhannusyönä. Onneksi kuitenkin esimerkiksi jos lähistöllä on VPK toimintaa niin voi käydä sieltä täyttämässä vesikanisterit. Toinen vaihtoehto esimerkiksi https://kodinplaza.fi/ mukaan voisi olla vesikaivon syventäminen 3-6 metrillä riippuen kaivosta sekä vesivirtausten syvyydestä. Totta kai myös kaivon kunnostuksen voi tehdä silloin samalla kertaa.