Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Oma maa mansikka muu maa mustikka

Julkaisupäivä 3.6.2019 16.16 Blogit MMM

Hei! Merkitseekö suomalaisen ruuan syöminen sinulle mitään? Minulle se merkitsee paljon ja pitäisi merkitä kaikille. Jos syö omassa maassa tuotettua ruokaa hidastaa ilmastonmuutosta sillä tavalla, että ruokaa ei tarvi kuskata eri puolilta maailmaa mikä saastuttaa ilmastoa erittäin paljon. Mutta jos syö paljon eri maista tuotettua ruokaa niin nopeutat ilmastonmuutosta.

Oletko koskaan huomannut paljonko syöt ulkomailta tuotua ruokaa? Minä ja minun kaveri yksi päivä mietittiin paljonko me syödään ulkomailta tuotua ruokaa. Päätimme kaverini kanssa katsoa viikon ajan paljonko syömme ulkomaalaista ruokaa.

Viikon jälkeen huomasimme, että syömme aika paljon ulkomaalaista ruokaa. Päätimme vähentää sitä ja kokeilla syödä viikon pelkää suomalaista ruokaa. Se oli todella vaikeaa sillä piti kysyä joka paikasta, että onko se täysin suomessa tuotettua. Jos ei ollut niin se piti jättää väliin. Huomasimme joka päivä, että vatsa toimi loistavasti. Kun olimme viikon puolessa välissä niin huomasimme, että miksi ei oltu aiemmin huomattu tätä. Katsoimme silloin, että saa todella paljon pelkästään suomessa tuotettua ruokaa. Siihen mennessä tuli jo maistettua monia eri ruokia ja uusia ideoita tuli. Kun viikko oli lopuillaan listasin kaikki uudet ruoat ja jälkiruoat mitä söin ja myös omat lempparini. Jälkiruoat olivat marjoja ja kermavaahtoa ja  smoothieta. Ja ruoat olivat perunaporkkanasose ja kermaperunat suomalaisella pihvillä ja salaatilla se oli ja on minun lempparini.

Kuinka monta ihmistä tiedät jotka syövät pelkkää suomalaista ruokaa? Itse en tiedä kovinkaan montaa. Jos mietit, että syöt paljon ulkomaalaista ruokaa niin paljonkohan syöt samalla säilöntäaineita. Vinkki vitonen suosi läheltä parempaa. Mitä lähempää sen parempaa.

Kristian Sivula, Kuulammen koulu, Tyrnävä

Blogi on yksi kolmesta maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2019 nuorille järjestämässä blogikirjoitukskilpailussa palkitusita kirjoituksista.

Raadin perustelut: Blogikirjoituksen toteutustapa on innovatiivinen: blogia varten kaverukset tekivät testin, ja he pyrkivät viikon ajan syömään vain kotimaista ruokaa. Ilman koetta he eivät olisi ymmärtäneet ruokatottumuksistaan ollenkaan sitä, miten paljon tavallisesti ihmiset kuluttavat ulkomaista ruokaa. Jutussa mahtavaa on se, että ilman testiä koko asia olisi jäänyt pimentoon, mutta nyt kaverukset hoksasivat jotain erittäin tärkeää kirjoituksen ja siitä syntyneen testin avulla. Kirjoitus rohkaisee muitakin kokeilemaan suomalaisen ruoan syömistä ja huomaamaan sen positiiviset vaikutukset. Kirjoitus rohkaisee syömään puhdasta, säilöntäaineetonta ruokaa.

MMM Ruoka ja maatalous

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.