Maa- ja metsätalousministeriön blogi
Solumaataloudesta apua ruokajärjestelmien kestävyyteen
Ruuantuotannon planetaariset rajat ovat tulleet vastaan, sillä kasvava sekä vaurastuva maapallon väestö tarvitsee paljon ravitsevaa ruokaa. Tavanomaisella...
Suomalainen kouluruokailu ja ruokapalveluiden toteutus kiinnostavat Baltiassa
Suomalaista kouluruokaosaamista arvostetaan maailmalla. Myös Latviassa ollaan kiinnostuneita suomalaisen kouluruokailun toteutuksesta. Niinpä delegaatio...
Jahtikausi lähestyy – tuore asetus helpottaa riistanlihan myymistä
Jahtikausi lähestyy ja riistanlihaa saadaan pian taas ruokapöytään. Vaikka suurin osa luonnonvaraisen riistanlihasta päätyykin edelleen metsästäjien omaan...
Julkisten ruokahankintojen vastuullisuutta kannattaa kehittää
Julkisen rahankäytön pitää olla vaikuttavaa ja vastuullista. Se tekee julkisten ruokahankintojen vastuullisuudesta ja kotimaisuudesta kiinnostavan...
Viisi valonpilkahdusta luomualan kevääseen
Nyt sen huomaa, aurinko lämmittää jo, vaikka kuluva talvi on monella tapaa ollut edeltäjiään synkempi. Luomualan tuottajat ovat kärsineet korkeista...
Sitkun, mutkun, voikun vai nytkun?
Kuuntelin elokuun lopussa Kantarin ansiokasta esitystä maatilojen tulevaisuudennäkymistä ja tilojen kehittämisestä. Koulutushalukkuus on laskenut verrattuna...
Vapaus, tasa-arvo ja hyvä ruoka eli ruokatuotannon haasteet Ranskassa
Työskentelin viiden vuoden ajan MMM:n erityisasiantuntijana Pariisissa, jossa työaikani jakaantui tasan toisaalta kahdenvälisiin suhteisiin Ranskan kanssa...
Ilmaista ruokaa ei ole - lahjoitusruoka edistää ruokajärjestelmän kestävyyttä
Ruokahävikki eli syömäkelpoisen ruoan heittäminen roskiin kuormittaa ympäristöä ja on taloudellisesti kannattamatonta. Lisäksi se on sosiaalisesta...
Tiedossa neljä kuukautta puhdasta ruokailoa!
Parasta heinäkuussa on kotimaisen ruuan runsaus turuilla, toreilla ja kaupan hyllyillä. Toiseksi parasta on heinäkuulle sijoittuva kesäloma. Kotimaisten...
Kouluruoka - maistuvaa ruokaa yhdessä syöden
Miten pysyä kouluruokailussa perässä lasten ja nuorten makumieltymysten, monenlaisten ruokavalioiden sekä muuttuvan ruokakulttuurin keskellä? Miten...
Ruoantuotantoa ilmastoa kunnioittaen
Maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä dityppioksidin ja metaanin vähentäminen on tunnustetusti vaikeaa. Päästöt tulevat pääasiassa eläimistä, lannasta ja...
Ruokajärjestelmien muuttamiseen tarvitaan meitä kaikkia
Maapallon kestävän ruuantuotannon tulevaisuus on soppa, jonka reseptin kehittämiseen tarvitaan meitä kaikkia. Ruokajärjestelmät vaikuttavat kestävän...
Voiko tätä syödä?
Tulevaisuuden ruuantuotantomahdollisuuksia ansiokkaasti kuvaava televisiosarja ”Voiko tätä syödä?” on herättänyt minussa ja varmasti monessa muussakin...
Kuntavaalit edistämässä kestävää ruokajärjestelmää
Julkisia hankintoja tehdään vuosittain yli 30 miljardilla eurolla, josta elintarvikehankintojen osuus on noin 350 miljoonaa euroa. Summat tekevät julkisista...
Ruokaa omasta maasta – yhdessä eteenpäin
Vuosi 2020 jää monelle mieleen Koronavuotena. Minulle tämä vuosi jää mieleen erityisesti vuotena, jolloin huoltovarmuuden merkitys tunnustettiin...
Kohti kestävämpiä elintarvike- ja ruokapalveluhankintoja
Kun hallitusohjelmaa laadittiin keväällä 2019, kukapa olisi arvannut millaisessa korona-arjessa elämme vuoden päästä. Vaikka todellisuus onkin jossain määrin...
On vuosi 2035 ja Suomi on hiilineutraali
On vuosi 2035 ja Suomi on hiilineutraali. Kansa on terveempi kuin menneinä vuosikymmeninä ja ruokajärjestelmän ympäristövaikutusta on saatu reippaasti...
Omavalvonta on paras renki, mutta isäntääkin tarvitaan
Vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa on pohdittu yritysten omavalvonnan ja työn tilaajan valvonnan suhdetta. Kirjoituksissa on viitattu myös muiden...
Metsästä lautaselle
Meitä metsästäjiä on noin 300 000 ja hirvijahteihin osallistuu vuosittain noin joka kolmas. Lihasaaliskin on kunnioitusta herättävä, noin 10 miljoonaa kiloa...
Saunapalvi, PAH ja pari sanaa elintarviketurvallisuudesta
Viime päivien ruokapuheenaihe on ollut keskustelu palvikinkun kohtalosta. MTK ja Lihakeskusliitto vetosivat vahvasti suomalaisen perinteisen valmistustavan...